Свет

Египат: Западне санкције Русији неће утицати на нашу сарадњу

Осим нуклеарне електране "Ел Даба", у Египту већ годинама раде три руске компаније "Росњефт", "Лукоил" и "Зарубежњефт", казао је египатски министар нафте и природних ресурса Тарек ал Мула
Египат: Западне санкције Русији неће утицати на нашу сарадњуGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Мало је вероватно да ће западне санкције Руској Федерацији утицати на сарадњу Каира и Москве у енергетском сектору, изјавио је египатски министар нафте и природних ресурса Тарек ал Мула, преносе "РИА Новости".

"Осим нуклеарне електране 'Ел Даба', у Египту раде три руске компаније – 'Росњефт', који је ангажован на пољу Зохр у Средоземном мору, 'Лукоил', који ради на пројектима производње нафте у Западној пустињи, и 'Зарубежњефт', који је ангажован на пројектима у јужном Египту", казао је Мула на маргинама радионице ОПЕК-а у Бечу.

Министар је напоменуо да поменуте руске компаније већ годинама сарађују са Египтом.

"Мислим да санкције уведене Русији неће утицати на ову сарадњу", поручио је египатски министар.

Бивши египатски министар спољних послова Мохамед Ораби раније је изјавио да су санкције Запада Русији показале као неефикасно оружје.

Према његовим речима, рестриктивне мере против Москве су "добро познато, али неефикасно оружје".

"Неуспех је очекиван, а последице прогоне Запад", нагласио је.

Ораби је истакао да економске санкције нису одлучујући фактор у решавању противречности, као и да немају никакав утицај на државу. Како је оценио, нове санкције Запада су жеља да се настави ескалација сукоба у Украјини.

Руски председник Владимир Путин рекао је да су санкције које су увеле западне земље "цена слободе и права на независност".

image