Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Kaко да наплатите штету у случају временских непогода?

Министар за јавна улагања Марко Благојевић каже за РТ Балкан да се локалним самоуправама подноси захтев за накнаду штете, они излазе на терен и утврђују која категорија штете
РТ Балкан истражује: Kaко да наплатите штету у случају временских непогода?© Tanjug/Tara Radovanović

Србију су у протеклих неколико недеља задесиле бројне олује и друге временске непогоде које су нанеле велику материјалну штету грађанима - од уништених кровове кућа и зграда до смрсканих аутомобила.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се штета од невремена у Србији мери стотинама милиона евра и да држава сада мора да одреди приоритете у санацији и надокнади штете, где су на првом месту домаћинства и стамбени објекти и школе како би ученици могли 1. септембра да крену на наставу.

"Успели смо да попишемо прелиминарну штету. Имамо два приоритета за надоканду штете - стамбени објекти и домаћинства и основне и средње школе како би деца могла да крену на наставу 1. септембра, па здравствене установе и објекти јавне намене", рекла је Брнабић новинарима.

Она је подсетила да је због невремена, од 19. до 24. јула, 13 локалних самоуправа прогласило ванредну ситуацију и нагласила да су најтеже погођени Бачка Паланка и Нови Сад које је обишла јуче и данас.

"Имамо скоро 12.000 домаћинстава и стамбених објеката који су делимично или у потпуности уништени, као кућа породице Захорец у Бачкој Паланци. Морамо да изградимо нову кућу, имају четворо деце", рекла је она и додала да је оштећено и више од 1.000 објеката јавне намене.

Она је на свом Инстаграм налогу написала и да држава неће оставити своје грађане на цедилу.

"Помоћи ћемо санацију штете и отклањање последица невремена, баш као што смо урадили након поплава. То ћемо урадити у најкраћем могућем року без одлагања. Уложићемо надљудске напоре да деца у септембру имају редовну наставу у безбедним објектима, домаћинства сигуран кров над главом и свим становницима обезбедимо обновљену инфраструктуру", навела је Брнабић на Инстаграму.

Процедура за утврђивање штете

Министар за јавна улагања Марко Благојевић каже за РТ Балкан да се локалним самоуправама подноси захтев за накнаду штете, они излазе на терен и утврђују која категорија штете је на објекту и потом раде решења којима се признаје право на помоћ и којима се утврђује категорија штете, а сходно категорији штете и износ помоћи који потом република преко Министарства за јавна улагања даје корисницима.

"У питању је државна помоћ власницима оштећених стамбених објеката, дакле потребно је да на објекту постоји штета и да онај који подноси захтев за државну помоћ буде власник тог објекта, као и да објекат буде објекат који се користи као стално место за живот", објаснио је Благојевић.

"Ако говоримо о овом последњем случају елементарне непогоде ту се посматра шта је узрок, узрок је олуја, а последице могу бити пад дрвета, штета настала услед града, може да буде штета настала услед ветра... Штета може да настане на много различитих начина, али оно што обједињује је да је све проузроковано јаким олујним ветром", истакао је.

Из ЈКП "Зеленило-Београд" за наш портал су рекли да уколико дође до пада стабла или грана, са јавне зелене површине, услед временских непогода и том приликом дође до материјалне штете или телесних повреда, неопходно је да грађани контактирају ЈКП "Зеленило-Београд" на мејл инфо@зеленило.рс (info@zelenilo.rs) или на број телефона Сервисног центра града Београда 11011, где ће добити прецизне информације у коју Радну јединицу Предузећа (у зависности од локације где се штета десила) је неопходно да се јаве како би се сачинио записник о штети.

Записник о штети прослеђује се Комисији за процену штете, која попуњава образац Пријава штете из основа осигурања од одговорности и оштећени се са комплетном документацијом упућује у Акционарско друштво за осигурање, које у најкраћем року, надокнађује штету.

Надокнада штете се врши само у случајевима у којима је узрок штете стабло за које је на основу редовног Програма одржавања надлежно ЈКП "Зеленило Београд", додају.

Каско полиса најбољи вид заштите за аутомобиле 

"Да би неко наплатио штету насталу због временских непогода, потребно је да поседује полису осигурања. Дакле, сви који су своју имовину осигурали од последица непогода, неће имати проблем и њима ће штета бити надокнађена", каже за РТ Балкан Зоран Ћирић из Удружења осигуравача Србије.

"Ако говоримо о аутомобилима, најбољи вид заштите је каско полиса и ти грађани такође неће имати проблем", додаје Ћирић.

Како каже, сви остали морају прво да утврде власништво над зеленом површином па да захтев за накнаду штете поднесу или ЈКП Зеленилу, ако је у питању јавна површина, или физичком лицу, ако се ради о приватном власништву.

"Савет грађанима је да направе што више фотографија и да позову полицију која ће саставити записник о увиђају или службену белешку. Износ накнаде зависи од штете која је причињена на колима, у сваком појединачном случају", наглашава Ћирић.

image