Србија и Балкан

Голоб: Штета после невремена у Словенији већа од пола милијарде евра

Премијер Словеније рекао је да се земља суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји
Голоб: Штета после невремена у Словенији већа од пола милијарде евра© Tanjug/AP Photo/Miro Majcen

Премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је данас да се Словенија суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји и да је штета која је нанета незамислива и "вероватно већа од пола милијарде евра".

На седници проширеног Савета за националну безбедност Словеније Голоб је рекао да нема потребе за проглашавањем ванредног стања у земљи јер систем цивилне заштите добро функционише, преноси РТВ Словеније.

Словеначки премијер је нагласио да Словенија има један од најефикаснијих система цивилне заштите у Европи, на који може оправдано да буде поносна.

Према његовим речима наставиће се и разговори о помоћи коју нуди међународна заједница, пренео је Танјуг.

"Помоћ Словенији понудиле су и Хрватска, Аустрија и Мађарска", рекао је Голоб и најавио да ће, где год то буде могуће, у недељу радити продавнице са прехрамбеним производима и оне са техничком опремом, а понегде ће радно време бити продужено.

Агенција СТА пренела је да је словеначка влада одлучила да од Европске комисије затражи помоћ из Европског фонда солидарности након што су тешке поплаве погодиле око две трећине земље.

Држава испуњава услове за помоћ Европског фонда солидарности ако штета прелази 0,6 одсто бруто домаћег производа.

Према прелиминарним проценама штета је око пола милијарде евра, али с обзиром на то колико је инфраструктуре уништено, штета би могла бити знатно већа, преноси агенција СТА.

Председник владе Словеније је указао да ће приоритет бити план како да се оснажи спровођење мера хитне интервенције на терену, ако буде потребно и заобилазећи систем јавних набавки, како би се обезбедио нормалан живот грађана и што брже успостављање протока људи и добара.

image