Србија и Балкан

Толкач: Није тајна да у украјинском парламенту постоје присталице независности "Косова"

Украјина, као демократска држава која поштује слободу говора, не може ограничити слободно изражавање других мишљења политичара, стручних кругова или јавности, рекао је Владимир Толкач поводом иступања Александра Мережка
Толкач: Није тајна да у украјинском парламенту постоје присталице независности "Косова"© M.K./ATAImages

Не чуди и није тајна што све више гласова у украјинском друштву и парламенту подржава признање независности "Косова", рекао је амбасадор Украјине у Београду Владимир Толкач поводом става председника Одбора за спољне послове Врховне раде Украјине Александра Мережка, који је један од потписника писма западних лидера упућеног САД, Великој Британији и ЕУ у којем се тражи тврђи став према Србији и дистанцирање од Београда.

Данас је за народ Украјине од виталног значаја да заштити сопствену слободу и независност од руске војне акције, нагласио је украјински амбасадор у изјави за "Косово онлајн".

"Данас стотине Украјинаца гину, а хиљаде су тешко повређене од стране руског освајача. Украјинско друштво, које плаћа високу цену за своју слободу, зна да неутрална позиција у односу на државу агресора у пракси пре помаже агресору да изврши своје злочине, него што је практична подршка нормама међународног права – територијалном интегритету Украјине. У том контексту, морамо признати недвосмислен став косовског руководства у погледу осуде агресије Русије на Украјину, посебно придруживање санкцијама против агресора", поручио је Толкач.

Стога, како је додао, не чуде гласови подршке косовској независности у украјинској јавности.

"Украјина, као демократска држава која поштује слободу говора, не може ограничити слободно изражавање других мишљења политичара, стручних кругова или јавности", напоменуо је Толкач.

Толкач је додао да је став те земље принципијелан по питању непризнавања независности тзв. Косова и да Украјина поштује територијални интегритет Србије.

"За Украјину је посебно важно да поштује и обезбеди заштиту норми међународног права од стране свих држава, нарочито у погледу територијалног интегритета и неповредивости међународно признатих државних граница", наводи се у његовом саопштењу.

Он је још једном позвао Србију, државу кандидата за чланство у ЕУ, да своју спољну политику, посебно у погледу Специјалне војне операције Руске Федерације, усклади са ставом Европске Уније.

Спорно писмо су, између осталих, потписали и председник спољнополитичког одбора Бундестага Мајкл Рот (СПД) и амерички сенатор и албански лобиста Роберт Менендез. Међу ауторима су и председници комитета за спољне послове британског Доњег дома и парламената Чешке, Украјине, Ирске, Естоније, Летоније и Литваније.

Оно је адресирано на шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, америчког државног секретара Ентонија Блинкена и министра спољних послова Велике Британије Џејмса Клеверлија.

image