Србија и Балкан

Западни политичари траже дистанцирање од Србије: Београд крив за тензије на КиМ, ЕУ попустљива

Шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и министру спољних послова Велике Британије Џејмсу Клеверлију стигло је писмо пуно критика о Србији, пише "Тагесшпигел"
Западни политичари траже дистанцирање од Србије: Београд крив за тензије на КиМ, ЕУ попустљиваwww.globallookpress.com © Nemanja Cabric/Xinhua

Европска унија, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија морају више да се дистанцирају од Србије, пише у писму које је више страних западних званичника послало на адресе у Бриселу, Вашингтону и Лондону, објавио је немачки "Тагесшпигел".

Ови политичари из разних западних земаља позвали су ЕУ, САД и Велику Британију да се односе више критички према председнику Србије Александру Вучићу.

У тензијама које су настале на северу Косова и Метохије они виде кривицу Србије и тврде да постоји попустљивост због страха да би Београд могао да "пређе на страну Русије".

"Покушаји Србије да поремети демократске изборе на Косову морају да се јавно осуде као страно мешање и да предузму конкретне мере како би Србија била одговорна ако настави да подрива слободне и фер изборе", наводи се у писму у које је немачки лист имао увид.

Писмо је послато шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и министру спољних послова Велике Британије Џејмсу Клеверлију.

Како се додаје, писмо су, између осталих, потписали и председник спољнополитичког одбора Бундестага Мајкл Рот (СПД) и амерички сенатор и албански лобиста Роберт Менендез. Међу ауторима су и председници комитета за спољне послове британског Доњег дома и парламената Чешке, Украјине, Ирске, Естоније, Летоније и Литваније.

"Тренутни приступ не функционише", пишу Рот, Менендез и њихове колеге.

"Тражимо да међународна заједница учи из наше прошлости и осигура да не водимо политику усредсређену на Београд на Балкану", наводи се у писму.

Они, такође, позивају на то, да се "размотри политика дипломатије одвраћања како би се спречило даље погоршање безбедносне ситуације на северу Косова". "Не треба грдити оне који се залажу за владавину права и демократију", наводе западни политичари који су отворено стали на страну Приштине.

Потпуно неосновано, без доказа, оптужују Београд за некакво складиште оружја на северу Косова и Метохије, у чему се позивају на извештај Приштине о наводном шверцу оружја преко административних прелаза на северу ка централној Србији, истичући ризике од даље ескалације.

"Косово је суверена земља и функционална демократија. Ова чињеница треба да буде основа наше заједничке политике према актуелној кризи", наводи се у писму.

Како наводе, актуелне политике ЕУ, САД и Велике Британије у односу на Србију и Косово откривају "слабе тачке у нашем заједничком приступу".

Зато је, кажу, неопходно преиспитати овај приступ. Западни политичари позивају на "повратак на равнотежу и пропорционалност у опхођењу са Косовом и Србијом", пише овај немачки лист.

У низу оптужби према Србији, наводе да је изостао притисак на Србију након "произвољног хапшења тројице косовских полицајаца и неуспех да се они који су одговорни за нападе на безбедносне снаге НАТО-а, односно Кфора и наглашавају "тренутни недостатак непристрасности у решавању таквих проблема".

Посебан трн у оку им је то што Србија није увела санкције Русији.

"ЕУ и САД спроводе благу политику у погледу Србије - кандидата за пријем у ЕУ, страхујући да би Београд могао да пређе на страну Русије. Вучићева влада не учествује у санкцијама Москви. Председник Русије Владимир Путин ужива симпатије међу српским становништвом, док многи Срби одбијају пуноправно чланство своје земље у ЕУ, што до сада није било предвиђено", закључује се на крају.

image