Србија и Балкан

Чиме се хвале Курти и Алиша: Непослушни немају право на суверенитет и територијални интегритет

Међу 56 западних посланика, место испод писма којим се врши притисак на Вашингтон, Брисел и Лондон да промене политику према Србији нашао се и члан Врховне раде Олександр Мережко
Чиме се хвале Курти и Алиша: Непослушни немају право на суверенитет и територијални интегритет© Globallookpress.com/Frank Rumpenhorst/dpa/stock.adobe.com

Није тајна да Запад континуирано врши притисак на Београд да се одрекне дела своје територије, те да тражи сваки начин како би Србију натерао да призна независност "Косова", дефакто или индиректно.

Ветар у леђа тој политици дало је писмо у којем се од Вашингтона, Брисела и Лондона тражи да напусте наводни попустљиви став према Србији, а испод којег су се нашли потписи 10 председника парламентарних одбора за спољне послове из више земаља, као и 56 посланика.

Нејасно је ко је иницијатор и аутор текста, али је његов садржај прво објавила председница парламентарног Одбора за спољне послове Уједињеног Краљевства Алиша Кернс, осведочена лобисткиња Приштине.

Она је захвалила свима који су стали иза писма, али је ипак једног потписника посебно истакла. У питању је председник скупштинског одбора за спољне послове Украјине Олександр Мережко.

"Јединствено је што је високи украјински парламентарац говорио о подршци 'Косову'. Захвална сам", написала је Кернс уз ознаку Мережка.

Ни Украјинац није крио одушевљење и захвалност што се његов потпис нашао испод текста у којем се "Косово" означава као независна држава упркос томе што Кијев није званично признао независност јужне српске покрајине.

"Част је подржати слободу, демократију, мир и стабилност. Слободни свет не сме да скине поглед са Балкана! Равнотежа и пропорционалност би требало да буду наше пароле у односу на Косово и Србију", навео је он на Твитеру.

Са три адресе на које је писмо послато још није стигла реакција, али зато јесте из Београда.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да верује да Украјина неће признати независност Косова и Метохије, јер би евентуалним признањем изгубила сав политички кредибилитет и све адуте које има у рукама, јер више неће моћи да се позива на то да се држи међународног права и повеље Уједињених нација.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је рекао да Србија са пажњом прати ставове Украјине по питању Косова и Метохије упозорава да би Украјина признавањем "Косова" направила сама себи велику штету, јер би нарушила принцип заштите територијалног интегритета држава.

Огласио се и украјински амбасадор у Србији Владимир Толкач наводећи да је став те земље принципијелан по питању непризнавања независности Косова, да Украјина поштује територијални интегритет Србије, али да није тајна да у украјинском парламенту постоји одређени број присталица идеје о могућем признању.

Како каже, за Украјину је важно да поштује и обезбеди заштиту норми међународног права, нарочито у погледу територијалног интегритета и неповредивости међународно признатих државних граница, али "мора да се призна недвосмислен став косовског руководства у погледу осуде агресије Русије на Украјину".

"Украјина, као демократска држава која поштује слободу говора, не може ограничити слободно изражавање другачијих мишљења политичара, стручних кругова или јавности, јер у условима свеобухватне агресије Русије за нас је посебно осетљиво питање јавне и недвосмислене осуде руских злочина у Украјини и пружања практичне помоћи у борби против непријатеља", тврди Толкач.

Упркос потпису парламентарца, каже да формирање и спровођење спољне политике, у складу са законодавством, припада председнику државе, а спроводи се преко Министарства спољних послова, односно, Мережко се и не пита превише.

Украјинац био специјални гост српског Одбора за спољну политику на позив Борка Стефановића

Спорни украјински политичар није непознат у политичкој јавности Србије. Мережко је на позив председника Одбора за спољне послове Скупштине Србије Борка Стефановића био гост седнице која је одржана у новембру 2022. године, а на којој је пропагирао ставове Кијева.

Како потпредседник "Двери" и члан овог одбора Иван Костић каже за РТ Балкан, Мережко је пред посланицима промовисао бандеровску, антируску, антисловенску и антиправославну политику и за то добио подршку од одређених српских опозиционара.

"На то су представници Двери реаговали јер се на тој седници чуо и поздрав слава Украјини, што све асоцира на пробандеровску политику Владимира Зеленског", каже Костић. 

Наш саговорник напомиње да је питање дана када ће Украјина званично признати косовску независност, те да сви потези које чине украјински званичници у претходном периоду то наговештавају.

"Украјински и српски интереси никад не могу бити исти, јер је у Кијеву на власти лажна елита која заступа вредности бандере и свих људи који су велико зло нанели православном словенском народу у Украјини за време Другог светског рата", истиче Костић.

На питање да ли Кијев својим одлукама ослобађа Србију да поштује међународно право и штити територијални интегритет Украјине, Костић одговара да међународно право не постоји од 1999. године, када је СР Југославија бомбардована без одлуке Савета безбедности УН.

"Србија нема никакву ни моралну ни правну обавезу да штити интересе Кијева у Савету безбедности УН, него треба да се води својим интересима и да на седницама Генералне скупштине гласа у складу са својим интересима и интересима Руске Федерације, јер Русија је данас главни партнер Србије и чувар нашег суверенитета у УН", сматра Костић.

Напомиње и да покрет "Двери" већ дуже време говори да Србија треба да призна Луганску Народну Републику, Донбас, Запорошку област и Херсонску област, јер су у питању територије које су биле део руске царевине, које су неправедно припале комунистичкој Украјини.

Ко слуша НАТО има право на све, ко не слуша – нема право на територијални интегритет

Са друге стране, некадашњи министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић сматра да је у питању шира кампања западних центара моћи да Србија напусти самосталну политику и да се одрекне политике војне неутралности.

Циљ је, каже наш саговорник, да се Србија прикључи антируском хору у садашњим глобалним престројавањима.

"Мислим да је ово више знак слабости и знак сазнања да је та политика без шанси, без перспективе, него што значи неки правац за јачање позиције НАТО-а и позиције хегемонизма. Србија мора да истрајава на међународном праву, на поштовању свог Устава и на захтеву да сви поштују повељу УН и Резолуцију 1244", каже Јовановић.

Иза свега Јовановић види игру двоструких стандарда, по којој они који не слушају НАТО немају право на суверенитет и територијални интегритет, а они који слушају НАТО имају, како каже наш саговорник право на све.

"Мислим да је то безнадежни напор, без перспективе, без суочавања са реалношћу која се незадрживо креће ка мултиполаризацији и демократизацији међународних односа у којима ће и они који су доминирали и вршити експанзију морати да се повинују универзалним принципима", каже Јовановић.

Наш саговорник сматра да један посланик или више посланика могу да потписују шта им је по вољи, те да у овим условима поготово, а и раније Западу није било тешко да има лобисте у Украјини, али да то не би смело да мења принципе Србије и да се коси са тежњама за миром и равноправношћу.

"Не бих придавао превелики значај ако је један украјински посланик нешто потписао, да Србија треба да мења своју политику. Посланици су посланици, у принципу, није добро кад се увуку у пројекте кршења међународног права. То је свакако штетно и за осуду, али неће то утицати много на основе међународне политике Србије", каже Јовановић.

image