Србија и Балкан

Амбасадор Јапана: Забринути смо због ескалације на северу КиМ, подржавамо Бриселски дијалог

Амбасадор Јапана у Србији рекао је и да његова земља подржава реформе усмерене ка интеграцији Балкана у ЕУ
Амбасадор Јапана: Забринути смо због ескалације на северу КиМ, подржавамо Бриселски дијалог© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура рекао је да Токио подржава реформе усмерене ка интеграцији Србије у Европску унију и дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ.

"Иницијатива за сарадњу Јапана са западним Балканом ослања се на два стуба. Један је подршка реформама усмереним ка интеграцији у Европску унију, док се други односи на унапређење регионалне сарадње на западном Балкану. Европска унија је стратешки партнер Јапана и Јапан се нада да ће се земље западног Балкана стабилно развијати као чланице Европе", рекао је Имамура за "Политику".

Амбасадор Имамура је, приликом предаје акредитива председнику Србије Александру Вучићу 25. јула, рекао да Токио наставља са овом иницијативом, коју је покренуо некадашњи премијер Јапана Шинзо Абе током посете Београду 2018. године.

Како подсећа београдски лист, Јапан јесте признао тзв. Косово, али је био уздржан приликом гласања о пријему у Унеско 2015. године, на чему је званични Београд веома захвалан.

"Јапан подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и помно прати ситуацију на северу Косова. У вези са мајским инцидентима изразили смо озбиљну забринутост због ескалације тамошњих тензија и позвали на хитне акције обе стране у циљу деескалације. Снажно смо апеловали на обе стране да се поново обавежу да се укључе у поменути дијалог и да експедитивно и у доброј намери спроведу своје обавезе из Споразума на путу нормализације и Анекса о имплементацији постигнутих у фебруару, односно марту", навео је јапански амбасадор.

Имамура очекује да ће се обим трговинске размене Србије и Јапана у будућности увећати у оба смера, јер две опште трговинске компаније (Мицубиши и Итоћу) активно послују у Србији.

Како је подсетио, оне тргују широким спектром производа, од пољопривредних до хемијских.

"Трговину је могуће посматрати из мало шире перспективе. На пример, јапанске компаније које су инвестирале у Србију доприносе повећању српског извоза, јер своје производе извозе на европско тржиште. Са друге стране, јапанске компаније производе широм света и њихови производи увозе се у Србију из других земаља. Ако укључимо и ове производе јапанског бренда, вредност трговине ће бити много већа", истакао је Имамура.

Коментаришући ситуацију у области туризма, амбасадор је оценио да удаљеност две земље од 9.000 километара није препрека.

"Број Јапанаца који су посетили Србију 2019. године био је скоро дупло већи од броја Срба који су посетили Јапан. Ипак, тај број је и даље мали. Потребно је да Србија још боље промовише своје чари. Осака, Кансаи Експо 2025. године, као и специјализована изложба Експо која ће се одржати две године касније у Београду, биће значајне прилике за ту сврху. Регионални приступ би такође био ефикасан. Јапанци воле да током путовања посете више земаља одједном. Такође, волео бих да више Срба посећује Јапан", закључио је Имамура.

image