Србија и Балкан

"Велика Албанија" претња за цео регион: Огољене праве намере Куртијеве посете Северној Македонији

Курти је "озбиљан пироман" чија би политика могла да запали цео регион, а великоалбанске амбиције сада су потпуно огољене и више нико не може да се претвара да оне не постоје, сматра председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић
"Велика Албанија" претња за цео регион: Огољене праве намере Куртијеве посете Северној Македонијиwww.globallookpress.com © Frank Rumpenhorst

Куртијева посета Северној Македонији је у тамошњој јавности и политичкој класи изазвала осећај изневерености, пошто је он у тој земљи углавном наилазио на похвале, каже за РТ Балкан председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић. Он је Куртија назвао "озбиљним пироманом", односно "паликућом", чија је политика усмерена ка дестабилизацији региона.

"Македонија се осећа изневереном, с обзиром да су македонске власти пре неколико недеља Куртија дочекали срдачно, као 'демократску наду', игноришући све остале догађаје који су га пратили, укључујући и најављене санкције против њега и његове владе", објашњава наш саговорник, подсећајући да актуелна влада у Скопљу зависи од подршке албанских партија, Демократске уније за интеграцију и Алијансе за Албанце.

Председник владе у Приштини Аљбин Курти поново је запалио регион када је пре неколико дана отишао у "незваничну" посету Северној Македонији где је, између осталог, присуствовао церемонији промена имена улице Друга македонска бригада у Улицу Адем Демаћи, у скопској општини Чаир.

Курти је посетио и Тетово, где се састао градоначелником тог града и лидером опозиционе албанске партије Беса Билалом Касамијем, који је приштинског премијера у једном тренутку назвао и "специјалним премијером Тетова" и "премијером свих Албанаца", док је госта на градском тргу дочекало више хиљада одушевљених грађана. Град је био окићен албанским и заставама "Косова", у једном тренутку се изнад окупљених грађана завијорила и застава "велике Албаније". Званичне заставе Републике Северне Македоније, али и званичника земље у којој се ова "манифестација" одржавала – није било нигде.

Куртијева посета је наишла на бурне и, на тренутке, изненађујуће оштре реакције у Македонији. Стево Пендаровски, обично уздржани председник те земље близак владајућем Социјалдемократском савезу Македоније (СДСМ), осудио је Куртијеву посету и затражио је да организатори јавних скупова у Тетову и Чаиру буду санкционисани због кршења законских одредби у вези са употребом државне заставе, химне и застава и симбола заједница, као и потпуним игнорисањем симбола државе.

"Истицање провокативне националистичке иконографије, која промовише великодржавне шовинистичке идеје, представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности Оквирног споразума, као и концепт Македоније као мултиетничке државе", навео је Пендаровски у саопштењу.

Стоилковић каже да је многе изненадила оштра реакција председника Пендаровског.

"Када сам питао представнике власти да ли политика Куртија угрожава регионалну безбедност, они су такве наводе одбацили, тврдећи да је он демократа, а неки су чак и оптужили Вучића и Београд. Они чак тврде и да Курти убија тзв. великосрпски национализам", објашњава Стоилковић.

Кабинет северномакедонског премијера Димитра Ковачевског је објавио да је посета Аљбина Куртија "приватна", и да би се за детаље о протоколу "требало обратити организатору". Ипак, у саопштењу је наглашено да је истицање недржавних застава у Тетову било "против протокола и закона", као и да полицијска станица у том граду "предузима мере за идентификацију починилаца и потпуном расветљењу случаја". "Кабинет премијера је током дана контактирао амбасадора Косова у Северној Македонији у вези са поменутом иконографијом која је кориштена током приватне посете премијера Косова тој земљи", наводи се у саопштењу.

Куртијев скуп не представља изненађење, пошто се сваком новом етапом превазилазе очекиване норме албанског политичког деловања, каже Милутин Станчић из Српског културно информативног центра СПОНА из Скопља. 

"У очи не упада само хегемонизам и доминација у политичком корпусу Македоније, већ једно брисање антифашистичке борбе и наратива на којима је Македонија настала. То је рађено веома суптилно, а то је порука коју Курти шаље, а то је да се она дистанцира од Србије и окрене Албанији, Бугарској и тзв. Косову", наглашава он, додајући да би у том контексту требало гледати на промену имена улице Друге македонске бригаде у општини Чаир.

Куртијева осета имаће четири кључне последице

Стоилковић верује да ће посета приштинског премијера имати четири кључне последице. "Прва је да после ове посете ујединио македонски народ, који је коначно схватио о чему се ради, Ту више нема скривања, пошто је јасно да је тзв. Велика Албанија опасност по Македонију. Друга консеквенца је да је посета сахранила уставне преговоре које би значиле почетак преговора са ЕУ. Да ли је то случајно или не, то вероватно никада нећемо сазнати."

Трећа последица произилази из друге, а то је да би слом преговора о уставним променама водио ка новим изборима, наглашава Стоилковић. Ванредни избори су постали тема број један у Северној Македонији, који би могли бити расписани годину дана пре редовног термина 2024. године.

"Четврта, а уједно и најпозитивнија последица је то што је дошло до потпуног огољавања албанске политике у региону. Више нико не може да сакрива великоалбанску политику, али и подршку коју ужива на Западу", сматра наш саговорник. Посета је довела и до подела унутар блока албанских партија у Северној Македонији, пошто се њихови прваци сада надмећу у томе ко ће бити радикалнији у својим изјавама.

Куртијеву посету је осудила и организација "Уједињена македонска дијаспора", која је његове активности организоване у сарадњи са албанском опозицијом у тој земљи назвала "културним државним ударом" и затражила од владе у Скопљу да Куртија прогласи персоном нон грата.

Куртијева посета је наишла на бурне реакције и у Србији, а њен председник Александар Вучић ју је назвао "скандалом над скандалима". "Тамо је промовисана идеја Велике Албаније, показивани су симболи велике Албаније. Он је представљен као премијер свих Албанаца и премијер Тетова. Отворена је улица Адема Демаћија, који је био ментор и идол Аљбину Куртију", рекао је Вучић. Осуде је упутио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у току посете Тетову изјавио и да би Северна Македонија требало да буде "што ближе Косову, Албанији и Бугарској а даље од Србије председника Вучића".

"Северна Македонија треба да буде што ближе Косову, Албанији и Бугарској, а даље од Србије, која се не дистанцира од (Слободана) Милошевића ни од (Владимира) Путина. На тај начин ће Северна Македонија бити што ближе уласку у ЕУ, а наш регион на Балкану ће бити безбеднији. Због тога треба да јој помогнемо и подржаћемо Северну Македонију", рекао је Курти, а пренела кабловска "Телевизија 21".

Реалност је, ипак, другачија, пошто су односи Србије и Северне Македоније на званичном нивоу последњих месеци и година генерално добри, ојачани сарадњом у формату Отворени Балкан. Председник Стево Пендаровски недавно је посетио Србију, где се састао са Александром Вучићем. Ипак, Стоилковић наглашава да је иницијативу Отворени Балкан отворено подржавају само македонске партије, док су Албанци против и углавном подржавају линију коју заступа Курти.

"Они ту иницијативу прихватају само зато што је подржава међународна заједница", закључује саговорник РТ Балкан.

image