Србија и Балкан

Бранилац председника РС: Суд БиХ хоће неправдом и политиком да надвлада право

Додик се не поставља "изнад закона" већ врши своју уставну функцију, каже адвокат Бубић
Бранилац председника РС: Суд БиХ хоће неправдом и политиком да надвлада право© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Праксом јавног притиска на Суд БиХ несумњиво се крше стандарди поштеног судског поступка, који су цивилизацијска норма, рекао је бранилац председника Републике Српске Милорада Додика, адвокат Горан Бубић.

Бубић је изјавио да се саопштењем из Канцеларије високог представника, као и амбасада неких држава, евидентном заменом теза врши очигледан притисак на Суд БиХ и истакао да се Додик, као председник Републике Српске не поставља "изнад закона", како они саопштавају, јер он само врши своју уставну и законску функцију.

"Изнад закона се постављају аутори оваквих саопштења, а не Милорад Додик. Оваква пракса јавног притиска на Суд БиХ несумњиво крши стандарде поштеног судског поступка, који је цивилизацијски стандард", истакао је Бубић за Срну.

Према његовим речима, у предмету против председника Републике Српске Тужилаштво БиХ покушава неправдом и политиком, које увлачи у судницу, да нападне и надвлада право.

"Да би се оптужница Тужилаштва БиХ и потврдила потребно је да политика провали и у Суд БиХ. Не постоје правне норме које подржавају високог представника у БиХ као законодавца, нити документ који активно легитимише Кристијана Шмита као високог представника", сматра Бубић.

Он је указао да за потврду оптужнице Тужилаштво БиХ треба Суду БиХ да понуди најмање две ствари.

"Прво, правну норму из које произлази да је високи представник надлежан 'да доноси законе' у БиХ. Постоји ли оваква правна норма, укључујући и било коју уговорну одредбу Дејтонског споразума, с анексима? Не постоји. Друга ствар, правни документ о именовању Кристијана Шмита за високог представника. Постоји ли овакав документ? Не постоји", рекао је адвокат Бубић.

Адвокат је нагласио да политици не сме бити место у судници, додавши да је "просто невероватно како је БиХ једна трагична земља коју неће да оставе на миру".

"Након 100 и нешто година практично се понављају такозвани велеиздајнички процеси монтирани и ауторизовани од странаца који промовишу себичне политике које су и довеле до протеклог рата у БиХ. Овде нема сумње да право мора имати предност над неправом и политиком коју промовише Тужилаштво БиХ. Овакво понашање не сме добити судски легитимитет, поручио је бранилац председника Републике Српске Горан Бубић.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавања одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, кога РС не признаје, јер, како истиче, његово именовање није потврдио Савет безбедности УН. Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

image