Србија и Балкан

Амбасада Русије у БиХ: Шмит се не може сматрати високим представником, одлуке су нелегитимне

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против председника РС Милорада Додика и ВД директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита
Амбасада Русије у БиХ: Шмит се не може сматрати високим представником, одлуке су нелегитимне© ATA Images

Без одговарајуће одлуке Савета безбедности УН, немачки држављанин Кристијан Шмит не може сматрати високим представником у БиХ, стога су и његове такозване одлуке нелегитимне, још једном су нагласили из амбасаде Руске Федерације у БиХ.

"С тим у вези, сматрамо пародијом на владавину права и грубом провокацијом када спољне силе злоупотребљавају систем за спровођење закона БиХ ради покретања кривичних поступака против демократски изабраних и легитимних заступника Републике Српске због тога што не признају легитимитет страног самозванца, истински бране примат међународног права и понашају се у складу са одредбама Устава Републике Српске", истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Благојевић: Шмитова правила газе међународно право

До 1. јула ове године никада се ни у једној држави чланици УН није догодило да појединац, уз то још и странац, прогласи да је кривично дело ако се не поштује и не спроводи његова воља, написао је саветник за уставно-правна питања српског члана Председништва БиХ Милан Благојевић у ауторском тексту за "Политику".

"Најава да ће Тужилаштво БиХ ускоро подићи оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика којом ће га оптужити за кривично дјело које је наметнуо Кристијан Шмит 1. јула ове године, покреће правно питање какво није забележено у историји Уједињених нација, од стварања те највише међународне организације држава па све до данас. И зато се то питање с правом може назвати питањем свих питања", написао је Благојеви.

Објашњавајући зашто оваква одлука и окретање главе од самовоље "неизабраног странца", како у РС називају Шмита, јер је УН није верификовао, није добра он је указао и на оправдани страх од тога шта је следеће.

"Такав чин у држави чланици УН је недопустив, јер се њиме на најгрубљи начин гази једно од врховних начела на којем почива поредак међународног права. То начело је императивна норма међународног права и прописано је Повељом УН. У члану 2. тачка 1. Повеље прописано је да ће УН и сви њени чланови, то јест све државе чланице УН, поступати према начелу суверене једнакости свих држава чланица УН", рекао је, додајући:

"Стога се сада може очекивати да Шмит после овога наметне своје законе и о било којим другим питањима, након чега би за њихово неизвршавање људи били осуђивани и упућивани у затвор, баш као што се сада све то најављује у односу на господина Додика, а већ сутра то може бити и било који други човек."

Благојевић је нагласио да Савет безбедности нема право да себе наметне као законодавца у држави нити има право да неког трећег овласти да своју вољу намеће држави као закон.

image