Србија и Балкан

Бивши британски амбасадор у Србији: Тврдње Алише Кернс о СПЦ и шверцу оружја су бесмислица

Сер Ајвор Робертс каже да британски посланици не би требало да се мешају и шире лажне информације о ситуацији на Балкану
Бивши британски амбасадор у Србији: Тврдње Алише Кернс о СПЦ и шверцу оружја су бесмислицаGetty © Monteforte Ansa-Pool/Getty Images

Некадашњи британски амбасадор у Београду Сер Ајвор Робертс оценио је да су тврдње посланице британског парламента Алише Кернс да је Српска православна црква учествовала у шверцу оружја из централне Србије на Косово и Метохију, тако што је наводно користила возила хитне помоћи, бесмислица.

Робертс у интервјуу за "Демостат" истиче да је Балкан погодан за теорије завере, као и да британски посланици не би требало да се мешају и шире лажне информације.

"Балкан у целини је плодно подручје за теорије завере, лажне вести и дезинформације. Као што сам недавно написао, не мислим да би парламентарци Велике Британије или других земаља требало да се укључе у погоршање ситуације и спречавање договора ширењем очигледно лажних информација. Тврдње Алише Кернс о шверцу оружја су бесмислица", каже Робертс.

Поводом тврдњи које су се појавиле у појединим медијима да британска обавештајна служба спрема нови рат на Косову, као и да је Кернс агент тајне службе каже да би и "не баш бистро дете приметило да је њихова прича бесмислица".

Поводом француско-немачког, односно европског споразума и формирања Заједнице српских општина, наводи да сматра да мора доћи до коначног споразума две стране, као и да Приштина мора да испоштује обавезу и оснује ЗСО.

"Обавезе које је једна страна већ преузела морају се поштовати. Али, реализација Заједнице српских општина није сама себи циљ. Оно што је важно јесте да се задржи замах ка коначном споразуму и стога морамо да наставимо да разговарамо о облику тог споразума", додаје.

Оцењује да је најбоље решење за питање Косова и Метохије – као што је било и за проблеме у Хрватској и Босни – да се људима омогући да остану у својим домовима и да се њихова људска права и права као мањине поштују од стране већине док они, заузврат, прихвате владавину права државе у којој живе.

"Масовне миграције, какве смо видели из Крајине, нису добро решење и ако су територијалне размене консензусом биле једини начин да се то избегне, онда им треба дати право да буду разматране. Нагласак мора бити на консензусу. Бадинтерова комисија није дала довољну тежину овој могућности, закључивши да би републичке границе требало да постану међународне. Али надам се да су садашњи преговори о Косову на путу да доведу до споразума", наводи Робертс.

Робертс је мишљења да ће српска мањина добити аутономију, што је како каже, болан компромис који ће косовско руководство морати да направи, али биће болно за обе стране.

"Српска мањина са своје стране мора да прихвати да се аутономија односи и на културу и привреду и на локалну самоуправу, а не на право на отцепљење – то је горка пилула коју српска страна мора да прогута заузврат. Ово ће бити тежак споразум за финализацију, али сви морају размишљати о дугорочним користима, а не о краткорочним боловима", каже бивши амбасадор.

Он се осврнуо и на писмо које су западни парламентарци упутили високим званичницима Европске уније, Велике Британије, Сједињених Амричких Држава и специјалним изасланицима Мирославу Лајчаку, Габријелу Ескобару и Сер Стјуарту Пичу, тражећи да се "појача притисак на Србију" када је реч о решавању косовског питања, рекавши да "понекад помисли да морају постојати две Србије: једна која стварно постоји и друга која постоји само у главама Вучићевих критичара".

"Прво, свако ко је било које време провео у региону зна да притисак на Србе једноставно изазива тврдоглавост 'из ината' која не може бити од помоћи. Уверио сам се у ово изнова и изнова. Друго, тренутно не постоји ниједна друга политичка снага у Србији која може да има већину и неопходна овлашћења за постизање договора о Косову. Не знам одакле тим парламентарцима информације, али ако су заинтересовани за трајно решење косовског питања онда би требало да пусте Куртија и Вучића да наставе са разговорима и да подрже међународне преговараче. Сада морамо сви заједно да радимо на заједничкој визији региона који је повратио политичку стабилност, економски раст и слободу кретања", закљује Робертс.

image