Србија и Балкан

Хил одбио да осуди Куртија због пропагирања "велике Албаније" у Тетову

Амерички амбасадор у Србији није хтео да осуди тај чин, иако је очигледно Курти посету Северној Македонији злоупотребио у политичке сврхе промоције своје политике пропагирајући "Велику Албанију"
Хил одбио да осуди Куртија због пропагирања "велике Албаније" у Тетову© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил кратко је прокоментарисао посету премијера приштинских институција Аљбина Куртија Тетову, мимо званичних протокола, уз симболе "велике Албаније".

Поручио је да позиција САД остаје непромењена у вези са ситуацијом на северу Косова и Метохије и формирању ЗСО.

Хил је испред Палате Србија, након уручења донације српској полицији, упитан да прокоментарише посету Куртија Северној Македонији, и да ли то угрожава дијалог Београда и Приштине, рекао:

"Препустићу вашој машти шта људи могу мислити о том догађају у Тетову, или питајте неког другог".

Одговарајући на питање који ће бити наредни кораци америчке администрације како би се смирила ситуација на северу Косова и Метохије и формирала Заједница српских општина, Хил је рекао да позиција САД остаје непромењена.

"Сва ова питања треба да се решавају кроз Бриселски дијалог, јер је то средство да се реше сви проблеми који су настали. Наравно да би сви желели да се то реши што пре, а не да се одуговлачи, али остаје да то треба урадити кроз дијалог који је у току и видећемо шта ће се десити у наредним недељама", навео је амбасадор САД у Београду.

image