Србија и Балкан

Политичка партија или нарко-клан: Још активиста Куртијевог Самоопредељења ухапшено због дроге

Док сарадници тврде да не знају ништа о хапшењу активисте, полиција је објавила званично саопштење о истрази
Политичка партија или нарко-клан: Још активиста Куртијевог Самоопредељења ухапшено због дроге© Tanjug/AP Photo/Ridvan Slivova

Одборник покрета Самоопредељење у приштинској градској скупштини Бесник Мујецки ухапшен је у Тирани због трговине дрогом, а "Албанијан пост" јавља да ово није први сарадник премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је приведен због наркотика.

Почетком овог месеца, тачније 5. августа ухапшен је и активиста покрета Самоопредељење Ерблин Шаља. Према писању поменутог медија, он је ухапшен у свом локалу "Линден бар" са још три особе. Том приликом полиција је запленила "значајну количину кокаина" и новац.

Шаља се раније нашао на фотографијама у пратњи посланика Арбера Реџаја, Аратана Абрашија и бившег председника ове странке у Призрену Митахера Хаскуке. Активиста је виђен и на скупу коме је присуствовао и сам Аљбин Курти.

Посланик Самоопредељења Висар Кореница, на питање да ли је чуо за овај случај, каже да није и да "не може да зна све активисте, већ неке које су познатији".

И одборник покрета из Призрена Илир Гаши наводи да не зна да су његовом сународнику стављене лисице на руке, али да је чуо да је у његовом бару извршена рација.

Док сарадници тврде да не знају ништа о хапшењу активисте, полиција је објавила званично саопштење о истрази.

"Претресом локала пронађени су и одузети: опојна супстанца типа кокаин, готовина, мобилни телефон, опојна супстанца за коју се сумња да је марихуана, вага, млин и нож", наводи се у саопштењу.

Полиција је претресла и кућу једног од четворице ухапшених, где је пронашла електронску вагу и готовину.

Шаља и Мујеци, међутим, нису први чланови покрета који су умешани у продају наркотика.

Медији су 2019. објавили да су унуци бившег посланика Самоопредељења Назлија Бале ухапшени због производње и продаје наркотика. Тада је Управа за истраживање трговине наркотицима пронашла две софистициране и добро закамуфлиране лабораторије за прераду наркотика, а ухапшено је четири осумњичених.

Исте године посланик Алијансе за будућност Косова Арбер Реџа оптужен је да је "имао досије повезан са наркотицима" током предизборне кампање за националне изборе.

image