Свет

Албанска мафија контролише британско тржиште кокаина, али овом граду не смеју ни да приђу

Банде из Албаније доминирају британским тржиштем наркотицима, али избегавају Ливерпул у широком луку
Албанска мафија контролише британско тржиште кокаина, али овом граду не смеју ни да приђуwww.globallookpress.com © Revierfoto, via www.imago-images

Албанска мафија већ две деценије контролише трговину кокаином у већем делу Велике Британије, али се држе даље од једног града – Ливерпула, преноси "Мирор".

Банде из ове балканске државе преузеле су трговину наркотицима у Британији након што су у тој земљи деведесетих година почели да се насељавају у великом броју.

Најпознатија међу њима је позната банда "Албанци из пакла" (Hellbanianz), са седиштем у Баркингу, у источном Лондону. За разлику од других банди које воле да остану анонимне, "Албанци из пакла" често деле слике из својих криминалних живота на друштвеним мрежама попут Инстаграма.

Поред слика из њихових реперских спотова, они каче и фотографије на којима се виде канабис, накит и оружје.

Ипак, иако доминирају британским тржиштем наркотицима, Албанцима је јасно речено да се држе подаље од Ливерпула, будући да тај лучи град чувају "локалне банде", рекао је неименовани стручњак за криминалне банде за британски "Сан". 

"Локалне банде им не дозвољавају да уђу у Ливерпул. Географски, они су вероватно најјачи у северном и источном Лондону, а јаки су и у Мачнестеру", рекао је стручњак.

Некадашњи криминалац из Ливерпула је, међутим, рекао да би Албанци могли да покушају да овладају севером града, где постоји "огромно тржиште кокаина" након што је полиција успела да остави локалне банде, пише "Мирор",

Албанци имају директне контакте са достављачима из Латинске Америке, што им омогућава да наркотике набаве "јефтино и брзо", додао је стручњак за банде.

Он је истакао и да се 2005. године кокаин продавао за 37.000 фунти за килограм, а када су се појавили Албанци са својим првокласним кокаиним који је коштао "само" 32.000 фунти он је убрзо преплавио тржиште.

Банде користе зарађени новац од трговине наркотицима како би куповале земљу и градиле некретнине у својој домовини, а процењује се да албанске банде на годишњем нивоу из Велике Британије илегално износе стотине милиона фунти.

image