Србија и Балкан

Улица у Лесковцу добила име по Радошу Церовићу, хероју са Кошара

Као најбољи војник јединице добровољно се јавио да учествује у акцији извлачења тела погинулог начелника Штаба падобранске бригаде, потпуковника Горана Остојића и том приликом је, нажалост, изгубио живот, рекао је пуковник Владимир Стојановић
Улица у Лесковцу добила име по Радошу Церовићу, хероју са Кошара© Andrija Gavrilovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Име младог војника и јунака са Кошара у рату за одбрану Косова и Метохије 1999. Радоша Церовића заувек је ушло у историју Лесковца јер је данас и званично једна улица, и то најлепша, понела његово име, пише "Југмедиа".

Догађају су присуствовали родитељи Радоша Церовића, брат и његова породица, родбина, пријатељи, комшије, фудбалери ФК Дубочице са којима је играо, као и припадници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде и припадници 63. падобранске бригаде, те заменица градоначелника Лидија Димитријевић, директор ЈП Урбанизам и изградња Новица Николић и други представници локалне самоуправе.

"Радош Церовић је био војник 63. падобранске бригаде и по угледу на брата, који је годину дана раније служио у бригади, 1998. године се пријавио и служио као војник у елитној јединици наше војске. Као најбољи војник јединице добровољно се јавио да учествује у акцији извлачења тела погинулог начелника Штаба падобранске бригаде, потпуковника Горана Остојића и том приликом је, нажалост, изгубио живот", казао је пуковник Владимир Стојановић који се обратио испред 63. падобранске бригаде.

Он је додао да отварање те улице баш у овом тренутку има велику симболику – 25 година од погибије Радоша Церовића, отвара се улица поред стадиона и клуба ФК Дубочица у ком је тренирао и за који је играо. Рекао је и да има симболике у томе што баш ова улица излази на улицу покојног капетана Бојана Денића, који је изгубио живот истог дана када и Радош, извршавајући борбене задатке на Косову и Метохији.

Након постављања табле, обратио се и отац Радоша Церовића, Драгоје Церовић.

"Захваљујем се и свим присутнима који су дошли овде да се још једном подсетимо нашег младог хероја који је изгубио живот у 20. години у реону Карауле-Кошаре. Посебно бих се захвалио ветеранима 63. падобранске бригаде на челу са председником Удружења ветерана пуковником Видојем Ковачевићем и његовим замеником Анђелковићем и присутним старешинама 63. падобранске елитне бригаде. Још једном свима хвала", рекао је Драгоје Церовић.

За Радоша Церовића, једног од многих који су живот оставили у гудурама према Албанији, шира јавност је чула када је добио улицу у Нишу. У анкети портала "Југмедиа" у којој се бирало могуће име за нови стадион у Лесковцу, име Радоша Церовића је освојило прво место.

"Тај предлог није прихваћен, нити је наша намера била да сугеришемо властима, већ да испитамо јавно мњење. Касније се неформално чуло да је ово српско име и презиме тешко за изговарање будући да ће се на стадиону играти и европске утакмице. Међутим, градске влати обећале су одмах да ће Радош Церовић добити једну улицу у свом граду", наводи се на порталу.

image