Србија и Балкан

РТ Балкан открива: Како је ухапшен и за шта Приштина терети ветерана са Кошара

Специјално одељење Основног суда у Приштини одредило је притвор двојици ухапшених Срба: ветерану са Кошара Синиши Јевтићу и Ивану Секулићу
РТ Балкан открива: Како је ухапшен и за шта Приштина терети ветерана са Кошара© Приватна архива/Уступљена фотографија

Апсолутно не постоји чак ни основ сумње да су ухапшени Синиша Јевтић и Иван Секулић извршили било које кривично дело, за које се терете, каже за РТ Балкан један од њихових бранилаца Љубомир Пантовић.

"Специјално одељење Основног суда у Приштини одредило је притвор двојици ухапшених Срба Синиши Јевтићу и Ивану Секулићу. Одређен је притвор у трајању од месец дана под сумњом да су извршили три кривична дела. Не бих говорио које су квалификације у питању, али тврдим да апсолутно не постоји чак ни основ сумње да су извршили било које од та три кривична дела. Све што стоји у захтеву тужилаштва је тотално неприхватљиво", наводи Пантовић.

Он истиче да је невероватно да Суд у Приштини уопште разматра оптужбе за које нема доказа, већ су просто неизводљиве.

"Специјално тужилаштво Косова их терети да су 'учествовали са масом људи која врши кривично дело' (мислећи на дешавања 29. маја у Звечану), а ови момци су ушли, тј. покушали да уђу на територију Косова 31. маја, дакле два дана након нереда. Тужилаштво тврди да су они имали намеру и да су учествовали у 'насилним демонстрацијама' на којима нису били присутни", указује адвокат ухапшених Срба. 

Како је једна од оптужби да су "угрозили 'уставни поредак Косова'",  Милош Делевић, који је такође бранилац ухапшених, додаје да су одмах упитали како Јевтић и Секулић то чине без ватреног оружја и експлозивних средстава.

"Нису имали ватрено оружје, ни експлозивна средства, па смо колега Пантовић и ја поставили питање, чиме су то угрозили 'уставни поредак Косова'. Наравно, суд је усвојио овај апсолутно неоснован захтев тужилаштва", наводи Делевић.

Пантовић истиче да је тужилаштво пристрасно и да ће се на одлуку жалити, као и његов колега Делевић.

"То је само једна илустрација колико је тужилаштво пристрасно и не води рачуна о истини, доказима, околностима, већ само тражи притвор. Наравно, Основни суд у Приштини је прихватио такав захтев тужилаштва. Колега Милош Делевић и ја бранимо обојицу и уложићемо жалбе сутра. Само бојим се да ефекта неће бити", поручује Пантовић.

Посланику забранили улазак на КиМ, Јевтић се вратио

Народни посланик Страхиња Ерац, који је са Синишом Јевтићем покушао да уђе на територију јужне српске покрајине открива за РТ Балкан шта је претходило хапшењу хероја са Кошара.

"Са херојем са Кошара Синишом Јевтићем кренуо сам пут Косова и Метохије, како бисмо пружили подршку нашем народу у овим тешким тренуцима. Српски пункт на административној линији смо прешли након 15 минута провере, док смо на шиптарском заустављени. Враћени смо јер ја, из њима знаних разлога, као носилац дипломатског пасоша и народни посланик у српском парламенту, не смем да уђем на територију јужне српске покрајине", почиње Ерац.

Он објашњава да су се након тога вратили у централну Србију, где су ручали са пријатељима, али срце хероја није се дало демотивисати, Јевтић је одлучио да ипак оде на Косово и Метохију, без Ерца.

"Пријатељ који је кренуо са нама је ветеран жандармерије, није ни пробао да уђе на територију КиМ, већ је изашао у Рашки, знајући да може лако да се деси да су шиптари издали потерницу за њим. Иако је, верујем, и Синиша тога био свестан, није марио. Жеља да подржи свој народ била је јача од страха", наводи Ерац и додаје:

"Синиша Јевтић након што смо ручали назвао је свог пријатеља, са којим је и ухапшен, кога не познајем, и са њим се упутио на Косово и Метохију. Убрзо је стигла вест да је ухапшен након што их је полиција зауставила у аутомобилу словеначких регистарских ознака. Та околност и да је Синиша имао код себе заставу Србије и легитимацију борачких и патриотских организација јесте тачна, али за остало што му се ставља на терет, тврдим да нема везе са истином", указује народни посланик.

Наш саговорник истиче да је не верује ни у једно слово оптужнице против Јевтића.

"У свакодневном контакту сам са ветеранима и српским борцима из свих крајева бивше Југославије. Синиша ми није познаник, већ пријатељ и сигуран сам да није тачно све оно што му се ставља на терет", поручује Ерац за РТ Балкан.

Ерац напомиње да је одмах по сазнању да је Јевтић ухапшен контактирао Игора Поповића из сектора за правну помоћ Канцеларије за КиМ, који је брзо реаговао и ухапшеним Србима обезбедио браниоце.

"Не могу да грешим душу, чим сам назвао Игора Поповића, одмах су реаговали и послали браниоце Синиши и другом ухапшеном. Наравно, користим ову прилику да апелујем на државне органе да реагују и не дозволе да Приштина терорише наш народ и кажњава појединце измишљеним оптужницама, само зато што су Срби и хероји који су бранили и одбранили наше Косово и Метохију када је било најтеже - 1999. године на Кошарама. Такође, у контакту сам са Синишином породицом и апелујем на све грађане да им пруже подршку", поручује наш саговорник, закључујући да је Синиша крив само зато што је српски патриота:

"Синиша заиста ништа није погрешно урадио и једини му је грех што је Србин и патриота, што се борио за наш народ на КиМ и што сада није могао да окрене главу од неправде. Желео је да дође и изрази подршку грађанима који мирно протестују и траже своја права у последњем европском гету".

image
VV inauguration
banner