Србија и Балкан

Дан Д у Скопљу: Северна Македонија постаје држава (и) бугарског народа

Пред нама су храбре и тешке одлуке, рекао је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски
Дан Д у Скопљу: Северна Македонија постаје држава (и) бугарског народаwww.globallookpress.com © Fabian Sommer

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски уочи данашње седнице парламента о уставним амандманима, разговарао је са америчком амбасадорком Ангелом Агелер о подршци "стратешког партнера САД европском путу земље" и наредним корацима.

"Пред нама су храбре и тешке одлуке, свих 120 посланика треба да покажу државничко понашање, да буду на висини задатка и донесу одлуку која ће омогућити бољу будућност, наредним генерацијама, нама, нашој деци", поручио је јуче Ковачевски, преноси агенција Макфаx.

Он је истакао да су посланици пре свега представници грађана, а грађани, додао је, желе да живе у ЕУ.

"Зарад бољег животног стандарда, зарад владавине права, боље инфраструктуре, бољих услуга за грађане, зарад економског напретка, социјалне правде, врхунске демократије. За бољи живот по европским стандардима. Зато што желе да им деца остану код куће и да овде граде своју будућност", поручио је Ковачевски.

Он је закључио да земља нема алтернативу осим ЕУ, преноси македонска агенција.

Промене у Уставу односе се на додавање делова народа у Преамбули и члановима 49. и 78. Устава, када се набрајају делови народа у држави.

У тексту: "Држављани Републике Северне Македоније, македонски народ, део албанског народа, турски народ, влашки народ, српски народ, ромски народ, бошњачки народ и други", ставља се зарез иза речи бошњачки народ и додаје се: бугарски народ, хрватски народ, црногорски народ, словеначки народ, јеврејски народ и египатски народ.

Партија Демократска унија за интеграције (ДУИ) у Северној Македонији сматра да ће данашња седница парламента бити одлучујућа за европску будућност те земље. Она је апеловала на све посланике да размисле, како су навели, о значају свог историјског задатка да земља напредује јер су уставни амандмани одлучујући корак за наставак преговора о европским интеграцијама.

Из ове странке још једном позивају политичке странке и посланике да оставе по страни личне и партијске интересе, да не покушавају да их блокирају, већ да дају предност европској будућности грађана.

"Република Северна Македонија има своје место у великој европској породици. Данас ћемо видети ко је за интеграцију, а ко за изолацију, ко за Европу, а ко за Русију, ко за перспективу, а ко за назадовање", наводи се у саопштењу ДУИ.

image