Србија и Балкан

Сукоб на Балкану кулминира: Бугарски парламент усвојио декларацију, Скопље одговара – кршите договор

Сукоб Скопља и Софије данас је кулминирао одлуком парламента Бугарске да усвоји декларацију којом се осуђује насиље над македонским Бугарима, што је у Северној Македонији изазвало бурну реакцију
Сукоб на Балкану кулминира: Бугарски парламент усвојио декларацију, Скопље одговара – кршите договорwww.globallookpress.com © the Press Office of the Presiden

Бугарски парламент усвојио је данас декларацију којом најоштрије осуђује насиље над македонским Бугарима и занемаривање њихових права и безбедности у Северној Македонији. Из Скопља стиже реакција – то није у складу са договореном политиком унапређења односа двеју држава.

Повод за усвајање ове декларације је недавно брутално пребијање македонског Бугарина Христијана Пендикова, секретара бугарског културног клуба у Охриду "Цар Борис Трећи". Иако су га најпре лечили македонски лекари, по политичкој одлуци Пендиков је пребачен на лечење у Софију, где се опоравља.

Декларацијом се осуђује говор мржње и инсистира на примени Споразума о пријатељству, који, како се наводи, власти у Скопљу не поштују.

Документ садржи девет тачака међу којима је изражена забринутост да би, како се наводи, ескалација антибугарске кампање у Северној Македонији могла да угрози процес укључивања Бугара у Устав земље, као и развој демократских процеса и институција у Северној Македонији и њен пут ка чланству у Европској унији, који служи интересима трећих земаља.

Такође, противе се изменама Закона о удружењима и фондацијама из 2022. којима се, наводи се, дискриминише и намерно ограничава право на удруживање Бугара у Северној Македонији.

Документом се позивају грађани, организације и институције у Северној Македонији, који су истински посвећени демократским вредностима и европском путу земље, да заузму јасан став и инсистирају на неопходним променама.

Занимљиво је да је декларација бугарског парламента усвојена дан након што је делегацију македонских Бугара у Европској комисији примио европски комесар за проширење Оливер Вархеји. Такође, чим је декларација усвојена парламент је распуштен јер није направљен политички договор о новој влади, па ће бити одржани нови ванредни парламентарни избори.

Скопље: Показали смо да смо посвећени сарадњи две земље

На овај потез бугарске скупштине реаговало је Министарство спољних послова (МСП) Северне Македоније које је саопштило да, с обзиром на тренутак и коме је усвојен овај документ, све иде у прилог провокаторима који имају за циљ да изазову политичке активности које негативно утичу на односе две земље, чиме се подривају напори за повратак на конструктивни пут и бригу о партнерству.

"Сваки чин провокације са било које стране, случајан или намеран, тренутно постаје део сценарија подршке ескалацији ситуације и као такав сматрамо да је у супротности са декларисаним опредељењем да се дипломатска агенда врати тамо где јој је и место, у дипломатији обе земље", саопштено је из македонског МСП-а.

Истичу да је Северна Македонија у протеклом периоду кроз конкретне пројекте и активности показала да је посвећена спровођењу Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи двеју држава.

Указују да је тврдња о систематском кршењу права и небезбедности за етничке Бугаре у Македонији, у потпуности у супротности са институционално утврђеним чињеницама релевантних међународних институција које прате спровођење људских права и права свих етничких заједница у Македонији, укључујући и бугарску мањину.

Подсећају да је МСП у више наврата истицао да Закон о фондацијама и удружењима није уперен против удруживања било које етничке заједнице, већ против принципа да удружења грађана носе имена контроверзних личности које представљају провокацију не само за етничке Македонце, већ и за све грађане који живе у Македонији.

Истичу и да не постоји оправдан основ или озбиљан аргумент да се рад историјске комисије повеже са изменама и допунама Закона о удружењима и фондацијама.

"Остајемо при ставу да су у случају физичког напада на македонског држављанина Христијана Пендикова у Охриду, институције система реаговале на одговарајући начин, починиоци су приведени, истрага је у току, а јавним политичким деловањем догађај је осуђен од највиши представника државе - председника, премијера и министра спољних послова", наводи се, између осталог, у саопштењу македонског МСП-а, пренели су скопски медији.

Министарство је позвало на уздржаност од даљих одлука и поступака који озбиљно нарушавају односе две земље и њихових грађана, управо у духу, како наводе, европских вредности и слобода.

До овог сукоба долази пред 4. фебруар, када ће у Скопљу бити одржана прослава годишњице рођења Гоце Делчева, народног хероја којег и Бугарска и Северна Македонија сматрају за свог националног хероја. Бугарска је тражила да њеној делегацији буде обезбеђено присуство на прослави, што су у Скопљу протумачили као провокацију.

У Скопљу се уочи празника осећа тензија, постоје и забринутост грађана и реална опасност од немира, рекао је раније за РТ Балкан председник Демократске партије Срба Северне Македоније и посланик у Собрању Иван Стоилковић.

"Постоји много лудих глава и не треба потцењивати могућност да дође до индивидуалних акција", истиче наш саговорник и додаје: "Који је интерес Бугара да доласком у Скопље нервирају Македонце, нормално да ће неко да реагује".

image