Србија и Балкан

Стевандић поручио Шмиту: Поред лажног представљања чините и нова кривично дела

Шмит се меша у рад правосуђа, директно им наређујући шта да раде, за шта би, на пример, у Немачкој, већ био ухапшен и процесуиран, каже председник скупштине РС
Стевандић поручио Шмиту: Поред лажног представљања чините и нова кривично дела© TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је у отвореном писму високом представнику међународне заједнице у БиХ Кристијану Шмиту, да поред кривичног дела лажног представљања сада чини и нова, а пре свега, кривично дело трговина утицајем, као и злоупотреба положаја.

Стевандић је рекао да се Шмит меша у рад правосуђа, "директно им наређујући шта да раде", а за то би, како каже, на пример, у Немачкој, или било којој земљи ЕУ, Шмит већ био ухапшен и процесуиран.

"Не би било потребе за оставком или сменом, јер ви нисте ни именовани на било коју функцију. Ваша одговорност је несумњива, јер са другим србомрсцима делујете мотивационо на екстремисте који ваше изјаве сматрају као одобрење за моју ликвидацију, као и других српских представника, а нажалост, и наших породица", навео је Стевандић.

Стевандић тврди и да поуздано зна, да је високи представник у БиХ огорчен након што је видео 40 страница материјала које је припремио на српском и енглеском језику.

"Материјал садржи све резолуције, копије оригиналних докумената којим су именовани високи представници резолуцијама Савета безбедности УН, али садржи и ону која није усвојена, а односила се на ваше именовање и која доказује да се лажно представљате, заклањајући се иза тренутне међународне силе и харанге сарајевске чаршије, чиме чувате свој комодитет", навео је Стевандић у отвореном писму Кристијану Шмиту.

Он је истакао да то неће променити чињеницу да је Шмит наметнути "самозванац на функцији високог представника у БиХ".

"Разумем да сте након циркуске представе са оптуживањем Милорада Додика и Милоша Лучића морали да смислите нешто друго уз помоћ великог брата и да наставите да све нас, за вас неподобне и непослушне Србе, прогоните", написао је Стевандић.

Поручује  Шмиту да дуго избегава било какву расправу са њим, али да после његове синоћне изјаве да његову ратну прошлост треба проверити, више нема тај луксуз.

"То сте изјавили након што је изашло саопштење тужилаштва БиХ, што вас је изгледа потресло, да се против мене не води истрага", нагласио је Стевандић.

Високи представник Кристијан Шмит којег у Републици Српској не признају, јер није изгласан у Савету Безбедности раније је у интервјуу за "Глас Америке" изјавио да треба преиспитати Стевандићеву улогу у рату поводом тужбе ИГК-а због наводиних ратних злочина.

"Видео сам делове снимка на којем се Стевандић појављује током рата у БиХ, и разумем да Институт из Канаде тражи објашњење. Немам могућност да утврдим валидност, аутентичност и контекст тог видео материјала. Треба проверити његову улогу током рата. Не треба га заваравати – правда важи за све, а посебно за људе који обављају функционалнију јавну функцију" рекао је Шмит, а онда додао:

"О тим питањима сам говорио 11. јула у Сребреници. Заједно морамо постићи да људи који су починиоци кривичних дела, ратних злочина, злочина против човечности или геноцида не могу обављати јавне функције у Босни и Херцеговини. Ту меру треба применити на све, када је у питању понашање било кога из ратног периода, па и Стевандића".

Одговарајући на питања он је пактично запретио руководству Републике Српске и њеним грађанима, а председнику РС је поручио да "не треба да потцењује одлучност међународне заједнице".

image