Србија и Балкан

Додик одговорио Шмиту: Нека докаже да је високи представник

Шмит опет лажима покушава да ствари окрене наопачке, навео је председник Републике Српске
Додик одговорио Шмиту: Нека докаже да је високи представник© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит би требало јавно да покаже резолуцију којом је потврђен његов избор и докаже да је високи представник, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Ја не тумачим Дејтонски споразум, већ га читам, а тамо у Анексу 10 пише да високог представника потврђује Савет безбедности УН-а. Шмит нека јавно покаже резолуцију којом је потврђен и тако докаже да је високи представник. Али, то не постоји и он зна да се лажно представља. То показује и одговор Антонија Гутереша јер ни он није потврдио да постоји таква резолуција Савета безбедности. Шмит опет лажима покушава да ствари окрене наопачке", написао је Додик на друштвеној мрежи X.

Шмит је претходно изјавио да Додик "свесно не разуме Дејтонски споразум" и да "крши" његову позицију.

"То је у супротности с међународним правом. Иако је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш јасно одговорио на писмо чланице Председништва БиХ Жељке Цвијановић о мом избору, Додик то не признаје. Високи представник остаје институција међународне заједнице у циљу обезбеђења мира у БиХ и ја то озбиљно схватам. Додику и његовим пријатељима желим да кажем да је боље да му пријатељски објасне каква је реалност, јер ради на томе да постане неподношљив у политичком смислу. Нека Додик не потцењује одлучност међународне заједнице", рекао је Шмит.

image