Србија и Балкан

РСЕ: Кинеска компанија коју Украјина оптужује да је "спонзор рата" гради путеве у БиХ

Из Европске инвестиционе банке наглашавају да листа на којем се налази кинеска компанија у Украјини није "попис санкција и нема правну снагу", као и да ова кинеска компанија није под санкцијама Европске уније
РСЕ: Кинеска компанија коју Украјина оптужује да је "спонзор рата" гради путеве у БиХwww.globallookpress.com © Alexander Legky

Кинеска компанија "Чајна стејт констракшн енџенириг корпорејшн лимитед" (ЦСЦЕЦ), коју Украјинци оптужују да је "међународни спонзор рата у Украјини и финансијер тероризма", ангажована је на два велика инфраструктурна објекта у Босни и Херцеговини.

Један он њих се на територији Републике Српске, а други у Федерацији БиХ, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Како наводи професорка на Економском факултету у Сарајеву Азра Заимовић, листа Украјинске агенције за спречавање корупције, на којој се налази то кинеско предузеће, укључује 27 мултинационалних компанија и више од 120 особа, углавном чланова управа и надзорних одбора.

Европска унија дату листу није ни оспорила, али ни одобрила, пише РСЕ.

И у Европској инвестиционој банци, која је један од финансијера пројекта који се гради у Босни и Херцеговини, је потврђено за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је кинеска компанија проглашена за "међународног спонзора рата у Украјини".

Међутим, они кажу и да те "санкције" немају правну снагу. Кинеска компанија је 2009. била је под санкцијама Светске банке због тајних уговора који су се односили на инфраструктурни пројекат изградње путева на Филипинима.

Прошле године то предузеће је потписало уговор са Владом Републике Српске о изградњи деонице пута Вукосавље-Брчко. Ова деоница на северу БиХ је део будуће трасе аутопута Сарајево - Београд.

Процењена вредност тог пројекта, деонице дуге око 33 километра, била је око 350 милиона еура. 

Како је наведено на службеној страници предузећа "Аутопутеви Републике Српске", на тој деоници аутопута још није почела изградња. Наведено је и како не постоји "пројектно планска и техничка документација, као и студија изводљивости".

ЦСЦЕЦ је присутна и у Федерацији БиХ, и то на изградњи дeoнице аутопута на Коридору Почитељ – Звировићи, у јужном делу државе.

Из "Аутоцеста Федерације" за РСЕ кажу како нису упознати с тим да је кинеска компанија, која гради на југу БиХ, у Украјини проглашена "међународним спонзором рата".

"Никакве званичне информације ми немамо, нити смо упознати о детаљима", кажу у "Аутоцестама Федерације". Они наводе да се радови на тој деоници аутопута приводе крају.

Из Европске инвестиционе банке (ЕИБ), која је један од финансијера изградње поддеонице Почитељ – Звировићи на Коридору Vc са сто милиона евра, за РСЕ наглашавају да листа на којем се налази кинеска компанија у Украјини није "попис санкција и нема правну снагу", као и да ова кинеска компанија није под санкцијама Европске уније.

Из банке су за РСЕ рекли да је уговор с кинеском фирмом о изградњи деонице на Коридору Vc Почитељ – Звировићи додељен у јуну 2019. године и да је у марту ове године банка обавештена да је 90 посто радова обављено.

"ЕИБ прати све своје уговорне стране, као и све субјекте који су укључени у пројекте банке, те ми немамо право дати било какву службену и јавну изјаву о питању украјинских међународних спонзора рата", наведено је из ЕИБ-а за РСЕ.

image