Економија

Радови на Дунавском коридору: До краја 2025. до Голупца ћемо стизати за сат и 25 минута

На првој деоници брзе саобраћајнице увелико се изводе радови и на изградњи новог моста преко Велике Мораве
Радови на Дунавском коридору: До краја 2025. до Голупца ћемо стизати за сат и 25 минута© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас обилазећи радове на изградњи Дунавског коридора, то јест брзе саобраћајнице од петље Пожаревац до Великог Градишта и Голупца да су ови радови питање изградње земље, али и повратка људи.

"До краја 2025. године би требало бити готово. Стизаћемо од Београда до Градишта за сат и десет, Београда до Голубца за сат и двадесет минута. До сада смо уплатили 130 милиона евра и финансирамо и екпропријацијu, има проблема у Ћириковцу, а све друго скоро да нема", каже Вучић.

Он је истакао да ће и цела земља изгледати другачије, као и да цео исток добија на вредности.

"Ово радимо и градимо, јер добар део људи жели да се врати из иностранства, а пут је услов за тако нешто", рекао је председник Србије.

На првој деоници брзе саобраћајнице увелико се изводе радови и на изградњи новог моста преко Велике Мораве.

"Србија је велико градилиште, хоћемо ли издржати у оваквим условима рата у свету, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Мост се налази на осмом километру прве деонице, а радове заједно са Вучићем обилазе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Горан Весић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и директор Коридора Србије Александар Антић, као и представници локалних самоуправа.

Дунавски коридор дужине од 68 километара имаће по две траке у оба смера, ширине 3,5 метара. 

Уговор за изградњу брзе саобраћајнице од Пожаревца до Голупца, вредан 337 милиона евра потписан је у августу 2021. године са кинеском компанијом "Шандонг Хај-Спид Гроуп". Приликом потписивања уговора је најављено да је рок за завршетак радова новембар 2024. године.

Претходни министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је у октобру 2022. године најавио спајање Пожаревца са Коридором 10, што представља прву деоницу Дунавског коридора, до краја 2023. године.

Пројекат брзе саобраћајнице од петље Пожаревац на ауто-путу Београд-Ниш обилазницом око Пожаревца преко Великог Градишта и Голупца проглашен је пројектом од посебног значаја за Републику Србију.

У наставку Ђердапски коридор са два крака

Иначе, готов је и план за Ђердапски коридор који представља наставак Дунавског коридора. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ставило је у марту на рани јавни увид просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора брзих саобраћајница Голубац – Доњи Милановац – Брза Паланка и Кладово–Неготин.

Обухватиће територије општина Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, а протезаће се од планиране везе са Дунавским коридором код Голупца, ка истоку кроз Ђердапску клисуру до Доњег Милановца, где излази из клисуре и пружа се до Брзе Паланке, одакле иде у два крака пут Кладова и Неготина.

"Дужина брзе саобраћајнице од Голупца до Брзе Паланке биће око 89,32 километара, до Кладова и Неготина 54,22 километара, а укупна дужина коридора износиће 143,54 километара", наводи се у плану који је објавило Министарство грађевинарства.

image