Србија и Балкан

Дрецун: Од пројекта тзв. Велике Албаније више ме плаши наоружавање КБС

Више је него јасно да пројекат Велике Албаније не може да буде реализован без подршке водећих западних земаља, које не чине ништа да га предупреде, већ помажу проглашавајући КиМ државом, оценио је председник скупштинског одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Од пројекта тзв. Велике Албаније више ме плаши наоружавање КБС© A.K./ATAImages

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да се више не ради о великоалбанској идеји, већ о њеној реализацији уз подршку међународне заједнице и нагласио да га од тога ипак више плаши опремање и обучавање будуће тзв. косовске војске што је, како оцењује, највећа претња не само за опстанак и безбедност српског народа, већ и по регионалну безбедност.

Дрецун је за Танјуг оценио да је више него јасно да пројекат Велике Албаније не може да буде реализован без подршке водећих западних земаља, које не чине ништа да га предупреде, већ помажу проглашавајући КиМ државом.

"Тог тренутка ако би се све то десило била би растурена и Северна Македонија и Црна Гора и југ централне Србије би плануо, јер нико не би могао да их заустави у реализацији тог пројекта. Свако залагање да Београд призна лажну независност 'Косова' и Приштини омогући чланство у УН је заправо залагање за великоалбански пројекат", рекао је Дрецун упитан да прокоментарише оцену председника Србије да је политика стварања Велике Албаније процес који ће се наставити и да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће зауставити.

За ту председникову изјаву Дрецун каже да је утемељена на чињеницама.

Према Дрецуновим речима, сви албански лидери региона, без обзира на размирице, окренути су ка циљу стварања јединствене етничке државе и зато је Курти у Тетову, где су га назвали "некаквим премијером свих Албанаца", прогласио победу свих Албанаца.

Додаје да га ипак много више забрињава војни план због кога Србија мора да упали црвену лампицу јер Запад интензивно опрема и обучава будућу војску Косова - садашње тзв. Косовске безбедносне снаге (КБС).

Каже да није случајно што Албанци шаљу поруке на које Запад не реагује да је КБС наследница ОВК - терористичке ударне песнице за насилну реализацију великоалбанског пројекта.

Дрецун сматра да је концепт "Велике Албаније" направљен као контратег за уравнотежење Србије и српског чиниоца на Балкану.

На питање да ли очекује да ће међународна заједница ипак одреаговати на све те потезе каже да Запад неће ништа учинити јер је пројекат Велике Албаније замишљен као тег за заустављање доминантног српског чиниоца на Балкану.

image