Србија и Балкан

Ховенијер: Не подржавамо ни "велику Албанију", ни "велику Србију"

Ховенијер је позвао данас представнике приштинских привремених институција да се ангажују у процесу формирања ЗСО
Ховенијер: Не подржавамо ни "велику Албанију", ни "велику Србију"www.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Амерички дипломата у Приштини Џефри Ховенијер је, говорећи о недавној посети премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Северној Македонији, изјавио да САД не подржавају ни "велику Албанију" ни "велику Србију", преноси Газета Експрес.

Ховенијер је казао да је видео коментаре у којима постоји забринутост око идеје "велике Албаније", након што је током Куртијеве посете на скуповима у Тетову и Скопљу, уз заставе и симболе, промовисан овај пројекат.

"Сједињене Америчке Државе не подржавају 'велику Албанију' ни 'велику Србију', ни прекрајање државних граница у региону Балкана. Сваки покушај да се тако нешто уради био би контрапродуктиван и дестабилизујући. САД снажно подржавају територијални интегритет свих земаља Западног Балкана, укључујући Косово", рекао је Ховенијер.

Његов колега, амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил, иначе стари пријатељ вођа терористичке организације Ослободилачке војске Косова, одбио је јуче да осуди истицање симбола "велике Албаније" који током Куртијеве посете.

"Препустићу вашој машти шта људи могу мислити о том догађају у Тетову, или питајте неког другог", рекао је Хил и тако одбио да одговори на питање новинара.

Због овог испада Куртија протестовали су и Скопље и Београд.

"Приштина да започне процес формирања ЗСО"

Ховенијер је позвао данас представнике приштинских привремених институција да се ангажују у процесу формирања Заједница српских општина (ЗСО) и истакао да тзв. Косово неће моћи да постане чланица Европске уније ЕУ, НАТО или да уђе у Партнерство за мир и НАТО без напретка у дијалогу са Београдом, уз посредовање ЕУ.

Он је истакао оно што САД траже од тзв. Косова није притисак, већ легитимни захтеви, преноси Газета експрес.

Додао је да у циљу испуњења америчких стратешких циљева за тзв. Косово, а то су чланство у ЕУ и НАТО, Приштина мора да напредује у дијалогу који води Европска унија.

"Као амерички амбасадор на Косову, веома сам задовољан оним што тражимо од Владе Косова да уради и шта тражимо од народа Косова. Не би требало да буде сумње, и надам се да је врло јасно да САД имају дугорочну посвећеност народу Косова. Као амбасада, имамо три стратешке тачке. Једна од њих је подршка Косову да заузме своје место у европским и евроатлантским структурама", рекао је Ховенијер.

Додао је да САД желе да помогну економији тзв. Косова како би унапредили добробит и будућност грађана

"Дакле, то су наши циљеви. То што тражимо од Косова не видим као притисак. Видим да постоји низ легитимних захтева САД и партнера који унапређују ове стратешке циљеве", рекао је Ховенијер.

Нагласио је да је један од захтева САД формирање ЗСО и подсетио да су САД више пута пута јасно ставиле до знања како виде рад ЗСО, да не траже ЗСО која је противна тзв. уставу Косова, нити да ЗСО буде трећи ниво власти.

"Косово неће моћи да постане чланица ЕУ, неће моћи да оствари Партнерство за мир да постане чланица НАТО-а, два основна циља САД који желе да се остваре, без напретка у дијалогу уз посредовање ЕУ. Зато га молимо да унапреди преговоре и закључке преговора о оснивању ЗСО", рекао је Ховенијер.

Ховенијер је током разговора са новинарима рекао да очекује да ће Срби који живе на северу КиМ учествовати на изборима у четири општине са српском већином, преносе Репортери.

"Забринути смо због ситуације на северу Косова и затражили смо од владе да предузме мере. Желимо да избегнемо немире, претње насиљем и друге ствари које ометају нашу способност да радимо са странама на фокусирању на стратешке циљеве, а то је пуна примена Охридског споразума, са обе стране", рекао је он.

Коментаришући потешкоће са снабдевањем лековима из Србије, због одлуке Приштине да стопира снабдевање српске робе на КиМ, Ховенијер је рекао да је то озбиља ствар и да је САД тако и гледају, али да му се чини да је министарство здравља привремених приштинских институција на захтев неки за снабдевањем лековима из Србије одговорила негативно, преноси Газета експрес.

"САД очекују од владе тзв. Косова да предузме акције које промовишу слободу робе уместо да их на било који начин ограничава", рекао је он.

Упитан о могућностима општих избора на КиМ у блиској будућности Ховенијер је рекао да је он последњи који може да говори пошто није регистровани гласач на КиМ.

"Ово је заиста добро питање које бих вам поставио као бирачу и грађанину Косова јер сам ја последња особа која говори о томе. Ја немам право гласа на Косову, јер то нису моји изабраници, већ ваши. Тешко ми је да спекулишем. Имате устав који има неколико начина на које се владе могу заменити или заказати нови избори. Али тешко ми је да вам кажем када се ти механизми користе или не", рекао је Ховенијер.

image