Србија и Балкан

ПИО Фонд: Међународна заједница да спречи Куртијеве плаћенике да спроводе насиље на КиМ

Запосленима су косовски полицајци рекли да имају наредбу да "ослободе" тај и све друге објекте који су у власништву општине
ПИО Фонд: Међународна заједница да спречи Куртијеве плаћенике да спроводе насиље на КиМ© ФОТО ТАНЈУГ/ ДОПИСНИК КИМ

Константно малтретирање српског народа, поштених и угледних Срба који желе да живе на северу Косова, не заобилази ни институције, саопштено је из Републичког фонда за ПИО.

Фонд ПИО огласио се након јучерашњег упада Косовске полиције у просторије те институције у насељу Бошњачка махала у Северној Митровици.

"На захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио три одсто гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла је у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда ПИО у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом су питали на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је, по њиховом, она у власништву општине", поручили су из Фонда ПИО.

Како даље наводе, запосленима су полицајци рекли да имају наредбу да "ослободе" тај и све друге објекте који су у власништву општине, те да ће поново доћи у понедељак.

"Насилни улазак терористичких косовских полицијских служби у просторије Фонда, које се налазе у Косовској Митровици, представља кршење једног од основних људских права, а то је право на рад и уједно је покушај да се све српске институције ставе под заставу неуставне државе 'Косово'", наведено је у саопштењу Фонда ПИО.

Додаје се да су бруталним упадом припадника Косовске полиције у просторије Фонда, запослени у служби спречени у обављању свакодневних активности.

"Спречавајући нас да радимо и опслужујемо скоро 28.000 корисника који се тренутно налазе на КиМ и који тамо опстају захваљујући подршци државе Србије, уливајући нам страх без образложења, насилним отимањем наших просторија, опреме и угрожавањем живота запослених, директно крше све норме међународног јавног права и показују још једном читавом свету на шта су спремни", наглашено је.

О овом, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, како додају, обавештени су главни преговарач Европске уније Мирослав Лајчак и други међународни представници, али за сада нема реакције.

"Позивамо међународну заједницу да најхитније спречи Куртијеве и стране плаћенике да спроводе насиље на Косову и Метохији и тако спрече ескалацију сукоба српског народа и косовске полиције", поручили су из Фонда ПИО.

image