Србија и Балкан

Стевандић: Додика кажњавају због Русије, могу га осудити само катил-ферманом

Оптужница против председника Републике Српске казна је због његове неутралне политике
Стевандић: Додика кажњавају због Русије, могу га осудити само катил-ферманом© Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Оптужница коју је тужилаштво БиХ подигло против председника Републике Српске Милорада Додика, заправо је политичка казна због геополитичког понашања Републике Српске, која није прихватила да буде једна од страна у сукобу у Украјини и попут Србије је одабрала да задржи неутралну позицију, сматра председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"Нисмо се прикључили општој хајци која би се сврставала на антируску страну јер смо захвални што Руси нису дозволили да се ми називамо геноцидним народом у Савету безбедности", изјавио је Стевандић за Танјуг.

Додик, како је рекао, већ десет година држи војну и политичку неутралност и не дозвољава да се одузимају надлежности од Републике Српске, а то све смета евроатланској заједници.

"Пошто је Република Српска 2017. године прогласила војну неутралност, односно није дозволила приступање БиХ у НАТО, јер не желимо да идемо без Србије у било какве интеграције, од тада је све појачано. Од тад траје страшно таргетирање, угрожавање безбедности, сталне претње екстремиста и стални покушаји моћних земаља чију снагу ми не занемарујемо него сматрамо да смо на мети тренутне администрације и да ће то време проћи", указао је Стевандић.

Он је објаснио да Срби из Републике Српске желе да сачувају своје надлежности, чувајући уставни капацитет.

"Такође не желимо да прођемо као Срби на КиМ и Срби у Хрватској јер желимо да сачувамо своје надлежности на правни и писмен начин, чувајући уставни капацитет Републике Српске, који је по Дејтону такав да има међуентитетску линију. То је једина линија после Другог светског рата која је нацртана у Европи као резултат међународног уговора", указао је Стевандић.

Та међуентитетска линија, како је додао, дефинише територију која је власништво Републике Српске и коју је она унела у БиХ како би спречила даље сукобе.

"Желимо да наставимо да постојимо у БиХ само као конститутивни народ, јер у БиХ без сагласности народа и ентитета се не могу доносити одлуке. Управо кршење тих одредби да се без сагласности народа доносе одлуке и да се без сагласности ентитета једном ентитету отима имовина, да се нама онемогућује да политички делујемо и да користимо своје уставне капацитете, резултирала је кризом у БиХ", навео је Стевандић.

На питање какву одлуку суда очекује, Стевандић је објаснио да оптужница нема правно утемељење.

Он је подсетио и да у Савету безбедности није изгласано да се Кристијан Шмит постави на позицију високог представника БиХ, као и да тужилаштво не може да поступа по његовим законима јер су нелегални и самим тим немају правне последице.

"Имамо све друге резолуције којим су потврђени сви други високи представници за разлику од Шмита који није потврђен. Нелегално лице без именовања не може да производи легалне одлуке, тако да ти закони које је он наметнуо, на основу којих тужилаштво сада поступа јесу нелегални закони и не могу имати правне последице", рекао је Стевандић.

Саговорник Танјуга је навео да је данас у међународним односима на снази сила, као и да  је жеља да се преко наметнутих и опструисаних прописа, који немају правно утемељење, утиче на Републику Српску да промени своју међународну политику.

"Ми на то не можемо пристати, јер не само да ће оптужница пасти ако је суд не потврди, него чак и ако је потврди, нико Додика не може осудити. То би морала да буде нека султанска одлука, неки 'хатишериф', 'катил ферман' (одлука о погубљењу), а у модерном свету и Европи то није могуће", истакао је Стевандић.

Према његовим речима, данас се сматра да Срби треба да се одрекну онога што су добили Дејтонским споразумом и да се дозволи да се направи бошњачка унитарна држава где се Срби неће питати, што је како он каже, велика европска срамота.

"Просто је невероватно да то има подршку неких западних земаља и да томе терцира или даје некакав тон Кристијан Шмит. То је једна велика европска срамота, ми смо најевропскији народ у БиХ", закључио је Стевандић.

image