Србија и Балкан

Оптужница против Додика: Правни процес или политичка ујдурма?

У питању је једна тактика наметнута споља, то није закон те државе. То је наметнуто правило од особе која није имала законодавне ингеренције, каже адвокат Бранислав Тапушковић
Оптужница против Додика: Правни процес или политичка ујдурма?© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Подизање оптужнице против председника Републике Српске Милорада Додика због неспровођења одлука високог представника за БиХ Кристијана Шмита показало је да право не само да није увек у складу са правдом и правичношћу, већ да се често користи и као инструмент политичког насиља које са суштином права нема ама баш никакве везе. 

Ипак, да Шмит Бога не моли, видело се одавно, што је потврдио и када је наметнуо измене Кривичног закона БиХ, а затим и подизањем поменуте оптужнице од стране Тужилаштва БиХ. Колико год све деловало на ивици апсурда, поставља се питање које би могле да буду правне последице те не-правде за председника РС и за саму Републику Српску?

Када се ради о процесу против Додика, ту право нема шта да тражи, каже за РТ Балкан адвокат Бранислав Тапушковић. 

"То је једна тактика наметнута споља, то није закон те државе. То је наметнуто правило од особе која није имала законодавне ингеренције. И цела прича је на том терену. Ради се о политичкој ујдурми у којој закон нема шта ни да тражи, јер то није засновано на закону. Ви можете да напишете оптужницу како год хоћете на бази закона који је донео неко ко за то није овлашћен", наводи наш саговорник. 

Адвокат Горан Петронијевић раније је изјавио да се велики број угледних адвоката, професора права и јавних личности из Србије и Републике Српске, па чак и земаља ЕУ јавио поводом његове иницијативе за формирање савета за одбрану председника Републике Српске Милорада Додика против кога је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

Ипак, и даље је упитно "шта би се радило на том суђењу, у којој судници, где, како". 

"Једино да се примени тај исти закон који није ваљан", ироничан је Тапушковић.

У питању је, понавља, политичка потреба, али "како је донет тај закон, може на основу тога да буде донета и једна незаконита одлука".

"Не би требало да буде никаквих последица, али може да буде, ако међународна заједница буде хтела да примењује пресуду која буде донета. Ипак, то није вредно правног разматрања проблема", сматра Тапушковић, додајући да је ствар толико апсурдна да не може ни да се упусти у било какву ваљану расправу. 

"Сигурно ће апсурдност целог процеса да буде посебно третирана од људи који се буду бавили тиме, ако дође до суднице", закључује. 

Колико је цела ствар сулуда, можда је најбоље описао председник Хрватске Зоран Милановић, истакавши да је БиХ "трапаво, траљаво, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица бирократа", као и да "високи представник међународне заједнице у БиХ користи своја овлашћења како би заштитио себе".

"Докле год високи представници, ко год им дао мандат, док год они буду имали инстинкта и интереса да мењају законе земље указима, како би се подигла оптужница за ново измишљено дело, а немају времена и интереса да промене изборни закон, што могу једним потписом пера и да омогуће Хрватима да бирају представнике, докле год је та оловка тешка као перо, а она друга лака као перка, ја у такву правду не верујем", рекао је Милановић у Широком Бријегу.

Тужилаштво БиХ подигло је прошлог петка оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Високог представника за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита. Оптужница тек треба да буде одобрена на Суду БиХ.

image