Србија и Балкан

Породици К.К, осумњиченог за масакр у "Рибникару", суд одузима новац и забрањује продају имовине

Ова одлука је донета након разматрања жалби на првостепено решење Вишег суда у Београду у циљу заштите потраживања породица убијене деце
Породици К.К, осумњиченог за масакр у "Рибникару", суд одузима новац и забрањује продају имовине© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Апелациони суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Београду којим је забрањено М. К, мајци дечака који је починио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар", да отуђи и оптерети непокретности.

Ова одлука је донета након разматрања жалби на првостепено решење Вишег суда у Београду којим је раније одређена привремена мера ради обезбеђења будућег новчаног потраживања породица убијених.

Том одлуком мајци дечака М.К. забрањено је отуђење и оптерећење непокретности и удела на непокретностима и то становима, градском грађевинском земљишту, пољопривредном земљишту, гаражи-паркинг месту, породичној стамбеној згради и помоћној згради.

Истовремено је одређена привремена мера забране М.К. да отуђи, односно оптерети аутомобил "марке Фиат 500", 2017. година производње, како се наводи на сајту Апелационог суда у Београду.

Потврђеним првостепеним решењем наложено је Народној банци Србије-Организацији за принудну наплату и јавном извршитељу да сва новчана средства којима располаже М.К. на рачунима и штедним улозима код пословних банака заплени, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља до износа од 2.700.000 евра у динарској противвредности, а средства ће се чувати у депозиту јавног извршитеља све до правноснажног окончања парничног поступка.

Одређена је и привремена мера пописом и одузимањем готовог новца, накита и хартија од вредности извршног дужника, а одређен је рок од 30 дана члановима породице убијених за подношење тужбе у циљу оправдавања одређених привремених мера.

Привремене мере остају на снази до правноснажног окончања поступка покренутог тужбом извршних поверилаца, а жалба не одлаже извршење.

Чланови породица убијених су 9. августа поднели тужбу у парничном поступку против мајке, оца и дечака К.К.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха, а против дечаковог оца је у току и кривично поступак који је у фази истраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Дечак К.К. је 3. маја користећи очев пиштољ убио девет вршњака и чувара те школе.

image