Србија и Балкан

"Једном Балкан, увек Балкан": Како је Рама реаговао на изостанак позивнице из Атине

Грчки медији пишу да је Мицотакис желео да покаже да је узнемирен због хапшења градоначелника Химаре Фредија Белерија
"Једном Балкан, увек Балкан": Како је Рама реаговао на изостанак позивнице из Атине© Antonio Ahel/ATAImages

Премијер Албаније Еди Рама није желео да коментарише одлуку грчког колеге Киријакоса Мицотакиса да га не позове на састанак лидера Западног Балкана и Европске комисије у Атини, поручивши кратко "Једном Балкан, увек Балкан", пише "Еурактив".

Грчки премијер је у понедељак увече организовао неформалну вечеру, на којој су учествовали председница ЕК Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и осам лидера југоисточне Европе, међу којима председник Србије Александар Вучић, председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, председавајућа Већа министара БиХ Борјана Кришто, и премијер тзв. Косова Аљбин Курти. 

У случају Албаније, Мицотакис се одлучио да не позове Раму, већ албанског председника Бајрама Бегаја, чија је улога углавном церемонијална. Албанија је, на крају, остала без представника, с обзиром да је Бегај одговорио да неће моћи да присуствује због "претходно договорених обавеза".

Рама није желео да коментарише инцидент на захтев "Еурактива", а изостанак позивнице објаснио је балканским менталитетом. 

"Једном Балкан, увек Балкан", рекао је албански премијер. 

Грчки медији пишу да је Мицотакис желео да покаже да је узнемирен због хапшења градоначелника Химаре Фредија Белерија. 

Фреди Белери, грчки исељеник који се кандидује за градоначелника испред странке грчке мањине која је повезана са опозиционом коалицијом, ухапшен је средином маја због сумње да је куповао гласове. Полиција је рекла да ће он бити оптужен за корупцију на изборима, што Белери негира.

Од тада је Белери у затвору, а иако је победио на изборима, није могао да положи заклетву за градоначелника Химаре. 

Он је више пута покушао да буде пуштен из затвора пре суђења, али безуспешно, иако је Грчка запретила прекидањем приступних преговора Албаније Европској унији. 

У понедељак увече реаговало је и Министарство правде, тврдећи да албанске власти не поштују владавину права, али не износећи детаље.

Непродуктивна стратегија 

Атина инсистира да је случај повезан са заштитом мањинских права, што је кључни предуслов за придруживање ЕУ.

У Химари је чак организован протест грчке мањине, коме су присуствовали градоначелници Атине и Солуна. На протесту је пуштена и снимљена порука потпредседника Европске комисије Маргаритиса Шинаса, такође Грка, у којој позива Албанију да напусти "непродуктивну стратегију која омета пут те земље ка ЕУ".

Рама је изразио изненађење грчким, демократски изабраним званичницима који протестују у Албанији против правосудног система.

"Не могу да сакријем најдубљу тугу пред надреалном интервенцијом грчке стране по питању албанског правосуђа, изјавама у Атини и кукњавом у Бриселу", написао је Рама и нагласио да је реч о могућим изборним преварама које немају никакве везе са правима грчке мањине.

Инцидент се десио неколико месеци након што је Мицотакис отказао пут у Химару дан пре самита Европа - Западни Балкан у Тирани, а после Рамине изјаве да је Грчка варала у процесу придруживања ЕУ. 

Портал такође подсећа да се све дешава у контексту дуготрајног неслагања по питању морских граница, о коме треба да одлучи међународни трибунал.

image