Србија и Балкан

РТ Балкан ексклузивно сазнаје: Вучић у Атини одбио да потпише декларацију о увођењу санкција Русији

Председник Србије је, према нашим сазнањима, добио обећање да ће бити удовољено његовом захтеву
РТ Балкан ексклузивно сазнаје: Вучић у Атини одбио да потпише декларацију о увођењу санкција Русији© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Како РТ Балкан ексклузивно сазнаје, председник Србије Александар Вучић, који борави у Атини на неформалној вечери коју организује премијер Грчке Киријакос Мицотакис, оштро се успротивио да у завршну декларацију скупа уђе одредба о увођењу санкција Русији, уз претњу да такав документ неће потписати.

Вучић је, према нашим сазнањима, добио обећање да ће бити удовољено његовом захтеву, но, с обзиром на сва досадашња искуства која имамо са нашим западним "пријатељима", остаје до сутра да се види да ли ће тако заиста и бити.

У завршној декларацији је планирано да се окупљени усагласе о позиву да се Русији уведу санкције.

У Атини је одржана неформална вечера за лидере региона у организацији премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса.

Вечери су, поред Вучића, присуствовали председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел, као и председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачески, премијер Хрватске Андреј Пленковић, румунски и бугарски премијери Марсел Чолаку и Томислав Дончев, председница Министарског савета Босне и Херцеговине Борјана Кришто и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Председник Србије Александар Вучић сусрео се у Атини са председником Украјине Владимиром Зеленским.

Председник Вучић је рекао да ће сутра ујутру разговарати у четири ока са председником Украјине Владимиром Зеленским, пре свега о Косову и непризнавању територијалног интегритета.

"Желим да вас обавестима да ћу сутра ујутру на захтев украјинског председника имати билатерални састанак са њим, тако да ћу сести и разговарати са Зеленским у четири ока о свему ономе што се у последње време догађало око КиМ, око признавања и непризнавања територијалног интегритета једних и других и свих других питања", рекао је Вучић.

Верујем да ћемо имати добар и отворен разговор, додао је Вучић.

Уколико Украјина призна једнострано проглашену независност Косова то би за нас био "велики ударац", и због тога ће разговарати са председником те земље.

image