Србија и Балкан

Едвард Џозеф саветује Зеленског: Вучић је Путинов човек, немој да упаднеш у његову замку

Србија не само да одбија да уведе санкције Русији, "већ Београд отворено крши европску политику угошћујући РТ и Спутњик и залажући се за проруске наративе широм региона", тврди амерички стручњак за спољне послове
Едвард Џозеф саветује Зеленског: Вучић је Путинов човек, немој да упаднеш у његову замкуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Предавач на универзитету Џонс Хопкинс и некадашњи амерички дипломата задужен за Балкан Едвард Џозеф исписао је на Твитеру, пре састанка српског и украјинског председника у Атини, читав сет упутстава за Владимира Зеленског, упозоривши га "да не падне у замку" и саветујући да Украјина што пре призна "Косово". 

"Председниче Зеленски, будите спремни да чујете гомилу бесмислица о 'српској неутралности' у односу на агресију Русије према вашој земљи. Као што знате, једина ствар гора од неутралности је лажна неутралност", почиње Џозеф излагање свог виђења српко-руских односа. 

Он подсећа да Србија не само да одбија да уведе санкције Русији, "већ Београд отворено крши европску политику угошћујући РТ и Спутњик и залажући се за проруске наративе широм региона".

Додаје се - као шлаг на торту - да је Вучић на челу обавештајне службе оставио "руског сарадника Вулина, кога је Америка санкционисала". 

"Вучић и Вулин сигурно знају колико српскe муниције оде у Украјину. Да ли знате колико српске муниције оде у Русију?", пита се Џозеф. 

Он тврди да српски председник и премијерка признају да гласање за резолуције Генералне скупштине УН којима се осуђује Русија има за циљ очување српских претензија на "Косово" - а не солидарност са Украјином. Подсећа и да Србија није учествовала на Самиту Кримске платформе на којем је учествовало више од 40 држава, "разоткривајући лажну бригу за украјински суверенитет". 

"Немојте да паднете у замку"

Џозеф се осврнуо и на енергетску везаност Србије и Русије, оцењујући да Србија одржава енергетске односе са Русијом, "баш као што Вучић одржава односе са Путином". Аргументује да би неко "неутралан" ћутао током побуне Вагнера, а Вучић је поздравио Путинову "одлучну и јасну реакцију".

"Председниче Зеленски, немојте да паднете у замку покушавајући да се удварате Вучићу. Његов однос са Русијом - као и његова моћ - почива на изолованости 'Косова'", упозорава Џозеф. 

Према његовим речима, и Русија и Србија користе "Косово" да би подржале агресију против Украјине. Додаје и да је "Вучићев министар одбране - који је истовремено на челу његове странке - окривио западну промоцију косовске независности за руску инвазију на Украјину".

"Признање 'Косова' од стране Кијева би подстакло четири чланице НАТО-а које не признају 'Косово' да следе тај пример. Као што знате, пут ка чланству у НАТО је кључан", убеђује Џозеф. 

Истиче да "када се оконча руско-српска изолација 'Косова' - то је крај Вучићеве шараде". Београд ће, како каже, имати само једну опцију: да пригрли НАТО и ЕУ, а достојанствено коначно решење косовског питања нанеће велики ударац Путину.

"Мој савет за крај за ваш састанак са Вучићем: нека буде кратак. Вратите се у Кијев. Задужите министра спољних послова да ради са председавајућим парламентарног Одбора за спољне послове на брзом признању 'Косова' од стране Украјине", закључује Џозеф. 

image