Србија и Балкан

Српске НВО поднеле тужбу против Куртијеве канцеларије: Истрага Омбудсмана због злоупотреба

Осам невладиних удружења из српске заједнице жалбу је поднело због одлуке о додели средстава одређеним невладиним организацијама и медијима од стране Канцеларије за питања заједница
Српске НВО поднеле тужбу против Куртијеве канцеларије: Истрага Омбудсмана због злоупотребаGetty © Chris McGrath / Staff

На основу жалбе осам организација цивилног друштва из српске заједнице, приштински Омбудсман, Наим Ћељај, покренуо је истрагу о евентуалним кршењима људских права од стране Канцеларије за питања заједница при кабинету премијера тзв. Косова.

Осам невладиних удружења из српске заједнице жалбу је поднело због одлуке о додели средстава одређеним невладиним организацијама и медијима, од стране поменуте Канцеларије, објављене 10. јула на сајту ове Канцеларије.

Због наводних злоупотреба, оставку на функцију у Канцеларији за питања заједница почетком августа поднела је саветница премијера привремених приштинских институција, Елизабет Говинг.

О овоме се говорило и на јавној дебати која је одржана у Медија центру Чаглавица, на тему "Однос 'Владе Косова' и других институција према невећинским заједницама".

У вези са покретањем истраге Омбудсман је јуче о томе обавестио "Нову друштвену иницијативу", која је формално послала жалбу Омбудсману 08. 08. 2023. године.

"Омбудсман је на основу члана 21.1. Закона о Омбудсману, размотрио жалбу, поднету 08. августа 2023. године, у вези са наводима који се тичу кршења основних људских права и слобода или злоупотребе од стране јавних власти и у складу са чланом 21.1.2. Закона о Омбудсману, одлучио је да прихвати вашу жалбу, и покрене истрагу о евентуалним кршењима људских права", наводи се у обавештењу заштитника грађана о прихватљивости жалбе.

image