Србија и Балкан

Зашто Куртијева влада одлаже попис становништва?

Очекује се да ће број становника Косова и Метохије осетно пасти након визне либерализације са ЕУ, која ће ступити на снагу следеће године
Зашто Куртијева влада одлаже попис становништва?Getty © Andreas Gora - Pool

Влада у Приштини је одлучила да одложи почетак пописа становништва, који је требало да почне 1. септембра, за два месеца, преноси "Албанијан пост".

Премијер Аљбин Курти је оптужио Асоцијацију косовских општина за одлагање, пошто су она наводно пружила отпор унутар Централне регистрационе комисије.

"Иако су припреме спроведене и поред опструкција унутар Централне регистрационе комисије од стране Асоцијације косовских општина, не можемо да започнемо процес пре 1. новембра 2023. године", рекао је Курти.

Он је нагласио да је Влада тзв. Косова која је спровела попис 2011. године спровела регистрацију "само са меморандумом о сарадњи са међународним организацијама", што према његовим речима угрожава "држављанство Косова".

Одлагање пописа делује посебно сумњиво ако у обзир узмемо чињеницу да би број становника "Косова" могао да буде драстично смањен када на снагу буде ступила визна либерализација са земљама Европске уније 1. јануара 2024. године.

Готово 40 посто грађана "Косова" старости између 25 и 34 године размишља о одласку у земље Европске уније после 1. јануара 2024. године када на снагу ступи визна либерализација, показало је истраживање портала "SchengenVisaInfo.com", које преносе косовски медији.

Према овом истраживању, нешто више од 60 посто грађана "Косова", наводно, не планира одлазак у Европску унију. Познаваоци прилика на КиМ, међутим, сумњају у овај податак и сматрају да је проценат оних који ће кренути пут Европе знатно већи.

Као главни аргумент у прилог овој тези наши саговорници узимају податке појединих албанских економских стручњака који тврде да је "Косово" само у последње две године напустило више од 200.000 људи и да ће тај талас добити на интензитету после ступања на снагу визне либерализације.

Број становника јужне српске покрајине могао би да падне и испод једног милиона, сматрају они.

image