Србија и Балкан

Комшић: Разумемо Украјину јер је у БиХ било етничког чишћења и логора

Оно с чим се данас суочава Украјина, ми смо мање-више прошли пре неких 25 или 30 година, каже Жељко Комшић
Комшић: Разумемо Украјину јер је у БиХ било етничког чишћења и логора© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је у Кијеву да добро разуме Украјину, јер је пре 20 година његова држава била изложена агресији. 

Комшић, хрватски члан Председништва изабран гласовима бошњачког народа, каже да је у БиХ било и "етничког чишћења, концентрационих логора и геноцида", а да је народу ускраћиван идентитет.

"Имамо толико неких додирних тачака када је реч о борби народа за слободу и за своју земљу. Оно с чим се данас суочава Украјина, ми смо мање-више прошли пре неких 25 или 30 година, наравно Украјина у већој мери јер је њих напала већа сила него нас", казао је Комшић за "Кликс".

На пленарној седници Трећег самита Кримске платформе Комшић је изнео тврдњу да је циљ Русије "да заузме целу Украјину".

Он је позвао све савезнике Кијева да не праве "било какве компромисе по питању суверенитета и територијалног интегритета Украјине". Комшић тврди да је "узурпација Крима за којом су уследили етничко чишћење и друга кршења људских права била тек почетак".

Подсетимо, чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић данас су се у Кијеву састали са украјинским председником Владимиром Зеленским коме су поручили да је већи део БиХ уз Украјину.

image