Србија и Балкан

Бившој потпредседници Дританове владе забрањен улаз у Србију

Образложено је да је разлог за задржавање Јоване Маровић на граници "заштита безбедности Републике Србије и њених грађана"
Бившој потпредседници Дританове владе забрањен улаз у Србију

Бившој потпредседници црногорске владе и министарки европских послова те земље Јовани Маровић јуче је, како тврди, забрањен улазак у Србију.

Радио Слободна Европа преноси да је Маровић рекла да јој српске власти нису дозволиле да пређе границу под образложењем како је то "због заштите безбедности Републике Србије и њених грађана".

"То је све што сам добила од образложења. Осим да ће ме вероватно оставити да ноћим на аеродрому, али то не знам још. Пасош ми још није враћен", рекла је Маровић синоћ.

Црногорски председник Јаков Милатовић у међувремену је саопштио да се Маровић вратила у Црну Гору.

Он је, каже, изненађен што јој је улазак у Србију забрањен.

"Сигуран сам да Маровић није претња по безбедност Србије", оценио је Милатовић на Твитеру и додао да је забрана уласка због различитог политичког мишљења пракса коју земље морају оставити иза себе ако желе да граде добросуседске односе.

Регион како он саветује, треба да тежи отвореним границама за грађане, "и када су критички настројени према властима и политикама".

У интервјуу за Радио Слободна Европа у мају ове године Маровић је изјавила како је следећи политику Европске уније, Црна Гора увела санкције Русији, али и истакла да су поједине одлуке власти биле проблематичне.

Она је, иначе, оставку на функције у влади Дритана Абазовића, али и на месту потпредседнице његовог покрета, поднела у новембру прошле године, тврдећи да јој прилике у Црној Гори нису омогућавале убрзање европског пута.

Невладина организација Центар за грађанско образовање позвала је црногорску Владу и премијера да хитно реагују на одбијање уласка у Србију бившој вицепремијерки и министарки.

"Такође, очекујемо да Влада и Министарство спољних послова упуте протесну ноту Влади Србије због оваквог поступања према Маровић и да траже списак свих држављана Црне Горе којима је по истом основу забрањен улазак у Србију", навели су.

Из ЦГО су оценили да се забраном уласка Маровић кажњава због раније изражених критика према председнику Србије Александру Вучићу.

"Остаје да се види да ли ће црногорске власти и овог пута показати да немају кичму да заштите своје држављане и интересе државе", поручили су из ове НВО на Твитеру.

Саветодавна група за јавну политику Балкан у Европи затражила је да Маровић, која је њихова чланица, буде пуштена у земљу, а њено задржавање на аеродрому оценила као "део покушаја да се ућуткају критички гласови".

И Зелено-леви фронт затражио је да се Јовани Маровић хитно омогући улазак у Србију.

"Планирано је да она учествује на конференцији Земаљски форум 2023, која се ове године одржава у Пожеги, на којој је она већ била учесник, након чега је такође брутално нападана у режимским таблоидима", навела је странка у саопштењу.

image