Србија и Балкан

Како је Београдски синдикат разљутио ДПС Мила Ђукановића: Опет траже да им се забрани улазак

Нежне уши одборника Ђукановићевог ДПС-а дубоко су повредиле речи са концерта Београдског синдиката да је српски народ данас најугроженији народ у Европи
Како је Београдски синдикат разљутио ДПС Мила Ђукановића: Опет траже да им се забрани улазак© Milan Maricic/ATAImages

Београдски синдикат, састав из Србије чијим члановима је претходна власт у Црној Гори забранила улазак, одржао је недавно концерт у Беранама.

Био је то први концерт београдског састава у том граду, а окупио је велики број посетилаца.

И баш кад се са бине заорило "Ој Косово, Косово, земљо моја вољена", што је уобичајени репертоар на концертима Београдског синдиката, одборницима Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића у Беранама указала се национална претња - по Црну Гору.

Нежне уши одборника Ђукановићевог ДПС-а дубоко су повредиле речи за бине да је српски народ данас најугроженији народ у Европи, као и порука "да вратимо ту капелу на Ловћен", што је иначе завештање блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Насекирали су се одборници ДПС-а због ових речи којима се, како тврде, "подрива мултиетнички и мултинационални склад у Беранама", па додају да је то "прст у око грађанској оријентацији града и генерално Црне Горе".

Посебно су скандализовани због тога што је главни покровитељ концерта у оквиру Беранског културног лета Секретаријат за културу, омладину и односе са НВО Општине Беране уз подршку Министарства културе.

"Тако да су локална власт и ресорна министарка Маша Влаовић дужни одговор чијим новцем је финансиран овај догађај и да ли је то учињено новцем свих грађана", наводе одборници ДПС-а у саопштењу.

Траже да се због концерта изјасне сви представници власти и "претенденти на највише функције у држави који себе представљају делатницима грађанске профилације".

Наводе поименце да траже да се огласе председник Јаков Милатовић, лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић и лидер Демократа Алекса Бечић.

"Бити нем и оћутати а не осудити овакве догађаје не могу они који се истински боре за демократске вредности и наставак пута Црне Горе ка ЕУ", саопштили су из Клуба одборника ДПС Беране.

Самостални одборник у Скупштини Главног града Подгорице и члан Грађанске иницијативе "21. мај" Александар Саша Зековић отишао је још даље и подсетио је на Твитеру на ранију иницијативу да се Београдском синдикату забрани улазак у Црну Гору због подстицања национализма.

"Београдски синдикат нажалост поново подстиче национализам и продубљује поделе у Црној Гори што актуализује ранију иницијативу да им се забрани улазак у ЦГ из разлога националне/унутрашње безбедности", каже Зековић.

И док се позива на нову забрану уласка члановима Београдског синдиката, певачица Северина Вучковић наступила је Цетињу испред чувене Биљарде у част 210 година од рођења владике и писца Петра Петровића Његоша.

Док је глумац Слободан Маруновић рецитовао стихове Његошеве песме "Ноћ скупља вијека", Северина се увија на бини, а све по замисли аутора Димитрија Поповића.

Шта ће певачица из Сплита на обележавању годишњице рођења православног владике и писца, запитала се јавност, не само у Црној Гори.

Књижевник Милутин Мићовић изјавио је да у питању отворена бласфемија, а перформанс симптом новоцрногораца и њихове идеологије.

"Они не подносе ни сопствено порекло, а камоли Његошеву духовну узвишеност и мартирство косовских Црногораца-Срба. Њихово је само оно што могу да оборе на земљу, у 'смртну прашину' – па онда својски да се провеселе", истакао је Мићовић.

image
VV inauguration
banner