Србија и Балкан

Перишић: Самит БРИКС-а показао да су хегемонија и тортура Запада иза нас

Када је БРИКС формиран моћ Запада је почела да опада, указао је професор геополитике
Перишић: Самит БРИКС-а показао да су хегемонија и тортура Запада иза нас© РТ Балкан

Самит БРИКС-а је показао да су хегемонија и тортура Запада иза нас, изјавио је професор геополитике Срђан Перишић, гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Перишић је нагласио да је то најважнија порука са овогодишњег самита БРИКС-а.

"Када је БРИКС формиран моћ Запада је почела да опада. БРИКС је израстао у конкуретни блок који се проширује. Они не желе бити само једна петорка, прихватају друге културе и политике, не смета им ниједан други народ и не искључује га као Г7. То и нама на Балкану говори да ми данас имамо могућност избора, да видимо коме Република Српска, Србија и српски народ могу да припадају", поручио је Перишић.

Перишић је напоменуо да Г7, за разлику од БРИКС-а, не жели мултиполарни свијет.

"Г7 је био формат најбогатијих држава са Запада и оне нису дозвољавале да се нека друга држава прими у Г7. Био је Г8 кад је Русија била чланица, али је она изашла. Г7 је био ексклузивни клуб Запада који је диктирао критеријуме, а Запад је хтео да покори цео свет. Скоро је у томе и успео, али очито је да се свет изван Запада томе супротставља", истакао је Перишић.

Перишић је оценио да је ово огроман историјски моменат у свету.

"Запад је доминирао у свету од Другог светског рата. Сад долази ново доба, не само нови мултиполарни међународни поредак већ нови цивилизацијски поредак. Нема никакве присиле, не може вам нико ништа наметнути, имате свој развој који можете да уклапате у светске трендове" рекао је Перишић.

image