Свет

РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Ширење блока је прилика за Балкан

БРИКС није алтернатива Западу, јер то би било увредљиво за човечанство, већ нови систем који отвара нове могућности
РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Ширење блока је прилика за Балканwww.globallookpress.com © РТ Балкан

Петнаести самит БРИКС-а завршен је данас у Јоханесбургу историјском одлуком о проширењу блока на чак шест земаља, од Африке до Латинске Америке.

Лидери БРИКС-а усвојили су декларацију у којој се залажу не само за економско јачање, већ и за промену светског поретка.

Узевши у обзир стратешки и географски значај, БРИКС је под своје окриље примио Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Аргентину, Египат и Етиопију. Ово прво проширење групе од 2010. када им се придружила Јужна Африка најавило је нову снагу на геополитичкој сцени и нови, мултилатерални светски поредак.

Професор Пол Тембе, експерт за међународне односе на Универзитету Јужне Африке (УНИСА) рекао је за РТ Балкан да проширење БРИКС-а може да буде прилика и за Балкан.

Проширење БРИКС-а је припрема за будућност. Африка, Русија, Кина и нови клинци у блоку, све су то земље које могу да се изборе за себе.

Интересантно је да су неке од њих непријатељи, али се онда поставља питање како сада могу да буду заједно у некој групи. То нам показује да је анимозитет међу њима вештачки направљен и да га је направио Глобални север како би могли да приступе њиховим ресурсима. Зато су морали да створе анимозитет.

Север се сада све више окреће обновљивим изворима енергије. Зашто би онда Саудијска Арабија, на пример, чекала у неизвесности уместо да се прикључи тржишту које жели њихову робу. Јасно је да ако се Саудијска Арабија придружи заједно са другима у региону, онда ће бити мање анимозитета и имаће аутоматску заштиту БРИКС-а.

Видимо шта се дешава, каже професор Тембе, Русија је под притиском санкција али руска влада није изгубила моћ глобално захваљујући делом и БРИКС-у.

Сада, давањем чланства Етиопији, одаје се признање целој Африци јер је Етиопија седиште Афричке уније. На тај начин, симболично се признаје цео континент - а то се никада до сада није догодило.

Знамо да је Етиопија најмање развијена земља у региону и да су јој сва јаја била у једној корпи - Кини. Сада ова нова конфигурација омогућава Етиопији да прошири листу партнера. Видећете Иран, Саудијску Арабију, УАЕ како преко БРИКС-а стижу до Етиопије. БРИКС је тако постао пружена рука ка већој конфигурацији - "Појасу и путу".

БРИКС је на неки начин пружена рука ка новом светском поретку, рекао је Тембе.

Он сматра да су земље које су остављене на периферији од колонизације до Хладног рата, остављене тамо намерно.

Нису те земље сиромашне, Африка није сиромашна, већ је намерно направљена сиромашном. Латинска Америка такође. Ти окови који су приморавали ове земље да сваки пут када имају проблем иду и траже савет од оних истих људи који их блокирају, то је сада склоњено са светске позорнице формирањем БРИКС-а.

Те такозване периферне, маргинализоване земље у развоју, то нису земље у развоју већ је било замишљено да остану на том нивоу и да не напредују. То је био дизајн прошлости, да све мора да иде Северу. Али та конфигурација се мења.

БРИКС није алтернатива Западу јер то би било увредљиво за човечанство. То је нови систем. Стара царства пропадају, а расте нови организам, каже Тембе.

Иста ствар је и са Балканом. Ако говорите ЕУ језиком, Балкан је остављен по страни. ЕУ сада има избор - или да привуче Балкан себи или да симболично или систематски одгурне. А то је предност за Балкан јер има два просца - ЕУ и нову конфигурацију кроз "Појас и пут". А управо то видимо са развојем БРИКС-а.

image