Србија и Балкан

Солидарност за глобалну безбедност: Брнабић и Курти на панелу лидера Стратешког форума на Бледу

Премијерка Ана Брнабић учествује на Стратешком форуму на Бледу, у Словенији
Солидарност за глобалну безбедност: Брнабић и Курти на панелу лидера Стратешког форума на Бледу© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/bs

Бледски стратешки форум, међународна конференција, која се ове године одржава под слоганом "Солидарност за глобалну безбедност", биће одржана данас и сутра, а скупу ће присуствовати премијери из региона, као и председник Европског савета Шарл Мишел, те специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Након панела посвећеног дигиталној трансформацији у региону, на којем ће учествовати ресорни министри, скуп ће свечано бити отворен обраћањима премијера Словеније Роберта Голоба, председника Европског савета Шарла Мишела и министарке спољних послова Словеније Тање Фајон.

Уследиће затим лидерски панел, на којем ће учестовати премијери Црне Горе Дритан Абазовић, Србије Ана Брнабић, Бугарске Никола Денкова, Словеније Роберт Голоб, Северне Македоније Димитар Ковачевски, председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто, премијер тзв. Косова Аљбин Курти, као и премијери Хрватске Андреј Пленковић и Албаније Еди Рама, пише "Косово онлајн".

Првог дана скупа, биће одржани и панели посвећени будућности мултилатерализама у глобалној мрежи односа, одрживом лидерству у Европи, трансформацијама, као прилици за раст.

Другог дана форума, између осталих биће одржан панел "Западни Балкан: Све се мења, али све остаје исто?", на којем ће учествовати члан француског Државног савета и бивши саветник за Европу француског председника Александар Адам, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, заменица министра за Европу и спољне послове Албаније Меги Фино, потпредседница Владе и министарка спољних послова и дијаспоре "Косова" Доника Гервала Шварц, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, министар иностраних послова Северне Македоније Бујар Османи, министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић, државни секретар за европске послове Министарства спољних и европских послова Словеније Марко Штуцин.

Како се наводи, "главни посматрачи" на панелу су високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит и заменик генералног директора у Европској служби за спољне послове Марко Маковец.

Бледски стратешки форум једна је од водећих конференција у централној и југоисточној Европи, која сваке године крајем лета у Словенији окупља лидере региона, Европске уније, али и бивше дипломате и пословне људе, са циљем подстицања размене мишљења и идеја за решавање актуелних и будућих изазова.

Уочи званичног почетка скупа, премијер Словеније Роберт Голоб синоћ је приредио неформалну вечеру са премијерима са Западног Балкана и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

image