Србија и Балкан

ДНС: Српска и Срби неће дозволити да им други бирају представнике

Позивањем на Протокол 12, који већина земаља није ратификовала, врши се атак на дејтонску структуру БиХ и њено унутрашње уређење", рекао је председник ДНС-а Ненад Нешић коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права "позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића"
ДНС: Српска и Срби неће дозволити да им други бирају представнике© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Република Српска и српски народ никада неће дозволити да им други бирају представнике, а БиХ неће и не може постојати на унитаристичким и централистичким темељима, рекао је председник Демократског народног савеза Ненад Нешић коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права "позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића".

Нешић је рекао да, након што су потпуно мајоризовали Хрвате и изабрали им лажног члана Председништва БиХ, грађански унитаристи исти сценарио припремају и Србима.

"Уколико је тачно да је Европски суд за људска права у Стразбуру, по апелацији саветника Жељка Комшића - Славена Ковачевића, утврдио да су угрожена његова права, јер не може бирати све чланове Председништва и индиректно Дома народа ПС БиХ, онда је јасна интенција да се под плаштом грађанског мајоризују и Срби и да се и њима бирају представници. Позивањем на Протокол 12, који већина земаља није ратификовала, врши се атак на дејтонску структуру БиХ и њено унутрашње уређење", навео је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је поручио да Република Српска и српски народ никада неће дозволити да им други бирају представнике и БиХ и да неће и не може постојати на унитаристичким и централистичким темељима.

"Ниједан одговоран и паметан човек никада неће задирати у национално биће других и већинску вољу других колективитета. Какав човек мораш бити да те не прихвата твој народ, а ти онда тужакаш свој народ не би ли био наметнут вољом других народа!? Нека знају разни Славени Ковачевићи - Република Српска је вечна, а ликови попут њих пролазни. БиХ има онолико колико се сви у њој осећају комотно и равноправно, а угрожавање воље 1,2 милиона Срба из Републике Српске не пружа такве осећаје - рекао је Нешић.

Додао је да очекује да ће све партије из Републике Српске имати исти став и да ће показати национално јединство бранећи право Републике Српске да бира свог члана Председништва БиХ.

image