Србија и Балкан

Како је раније судио Недим Ћосић, тужилац који је поднео оптужницу против Милорада Додика?

Против Ћосића је 2019. године поднета кривична пријава због сумње да је заједно са другим правосудним радницима починио више кривичних дела, као што су организовани криминал и злоупотребе службеног положаја и овлашћења, те због кршења закона
Како је раније судио Недим Ћосић, тужилац који је поднео оптужницу против Милорада Додика?© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Тужилац Недим Ћосић, који је подигао оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића у Тужилаштву БиХ почео је да ради у мају ове године. Пре тога био је ангажован у Општинском суду у Сарајеву, али паралелно са почетком правосудне каријере почињу и везивање његовог имена за сумњиве радње.

Наиме, иако се није налазио на листи кандидата, нити је у време пријаве на конкурс имао положен правосудни испит, наводи портал "бањалука.нет", као један од кључних услова, Недим Ћосић именован је 2007. године на позицију стручног сарадника у Општинском суду у Сарајеву. Ћосић је тај испит положио тек две седмице по окончању конкурса.

Међутим, ту се сумњиве радње тужиоца Ћосића не завршавају, те је 2019. године, док је био судија Општинског суда у Сарајеву, против њега поднета кривична пријава због сумње да је заједно са другим правосудним радницима починио више кривичних дела, као што су организовани криминал и злоупотребе службеног положаја и овлашћења, те због кршења закона.

Повезаност са суђењем судији Азри Милетић

Судија Суда БиХ Азра Милетић је пре две године пред Општинским судом у Сарајеву правоснажно ослобођена оптужби за примање дара и кршење закона од стране судије у периоду од 2014. до 2015. године.

То не би било чудно да за давање тог мита Милетићевој претходно на четири године и 11 месеци затвора није осуђен бивши комесар МУП-а Унско-санског кантона Рамо Бркић.

Потрага за одговорима који би објаснили овакву апсурдну ситуацију води управо на адресу Недима Ћосића.

Наиме, првооптуженог у предмету у вези са судијом Милетић и бившег комесара МУП-а Унско-санског кантона Рамо Бркић Кантонални суд у Сарајеву правоснажно је осудио на затворску казну у трајању од четири године и 11 месеци. Оптужница га је теретила да је, заједно са Сенадом Шабићем, преко посредника, судији Милетић нудио и дао дар како би им била умањена казна или да буду ослобођени кривње у жалбеном поступку.

Интересантан податак је да је за примање мита судија Милетић 2017. године пред Судом БиХ првостепено осуђена на две године и шест месеци затвора, да би правоснажно ослобађајућа пресуда уследила тек након што је Апелационо веће Суда БиХ под изговором да им је Милетићева колегиница предмет пребацили Општинском суду у Сарајеву, а предмет додељен управо садашњем тужиоцу Тужилаштва БиХ Недиму Ћосићу.

Бркић осуђен да је Милетићевој давао мито, Милетићева ослобођена оптужби да је примала мито?

Рамо Бркић, бивши полицијски комесар Унско-санског кантона 2013. године осуђен је, у првостепеном поступку, на 11 година за кривично дело организованог криминала у вези са трговином дроге, производњом и прометом дроге, злоупотребе положаја и овлашћења.

Тада је осуђено још неколико особа, а међу њима на десет година осуђен је и Сенад Шабић.

Апелационим већем Суда БиХ тада је председавала Азра Милетић, те је у фебруару 2015. године са осуђеним Рамом Бркићем и Сенадом Шабићем ухапшена због примања и давања мита. У јуну исте године, потврђена је оптужница против Азре Милетић, Раме Бркића и Сенада Шабића.

Милетићева се сумњичила за примање, а Бркић и Шабић за давање мита, наводи "бањалука.нет".

Када су се нашли на слободи, Бркић и Шабић су побегли из земље.

У фебруару две године касније Суд БиХ изриче првостепену пресуду Азри Милетић и осуђује је на две године и шест месеци затвора због примања мита, да би апелационо веће донело одлуку да им је она колегиница и предмет пребацују Општинском суду у Сарајеву.

Док процес против ње траје, 2019. године, у Словенији је по Интерполовој потерници ухапшен и Бркић, те је и његов предмет такође пребачен Општинском суду у Сарајеву.

Следеће године, првостепеном пресудом, Бркић је осуђен на четири године и 11 месеци затвора због давања мита Азри Милетић у износу од 90.000 КМ.

Истовремено, Азрин предмет је додељен Недиму Ћосићу. Он је затражио своје изузеће јер је "близак пријатељ са њеним сином", али судије Општинског суда одбијају његов захтев једногласно уз оцену да то неће утицати на његову непристрасност.

На суђењу, Ћосић одбија захтев тужиоца за увид у пресуду Бркићу, односно одбија да прихвати као доказано да јој је он дао мито. Позвао се на то да пресуда није правоснажна, па је из тог разлога одбио и да он сведочи.

Такође одбио је и захтев Тужилаштва да се саслушају два заштићена сведока која је саслушао Суд БиХ када јој је судио. Образложио је да се до њих дошло посебним истражним радњама, односно слушањем телефона, које су биле незаконите. Све то је Суд БиХ претходно прихватио као законито.

На крају, у децембру 2021. године ослобађа Азру Милетић, а 2022. Бркићева пресуда је постала правоснажна и потврдио је и Кантонални суд.

image