Србија и Балкан

Дачић: Критикују ме они којима је највећа част била да буду гости у Москви

Министар спољних послова Србије напоменунуо је да стабилне односе са Русијом критикују највише они којима је у време њиховог мандата била највећа част да буду гости у Москви
Дачић: Критикују ме они којима је највећа част била да буду гости у Москви© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Однос према Русији и Кини излази из оквира преговарачког процеса и та тема нема везе са реформама у Србији, а из ЕУ то користе као оправдање зашто Србија још није ушла у унију, навео је јутрос министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић у емисији "Јутро" на Првој телевизији. 

Дачић је напоменуо да добре односе са Русијом у Србији критикују највише они политичари којима је у време њиховог мандата била највећа част да буду гости у Москви, као што су Вук Јеремић и Борко Стефановић.

"Они су ишли иза мене, да ме контролишу шта ја причам са међународним званичницима да не бих изашао из оквира те њихове чврсте политике", присетио се Дачић и додао:

"Сад сам видео да је Раде Баста о томе говорио, а фирма му се звала 'Москва'."

Министар је навео да су сви они сада "Европљани", а да он није ни "Европљанин", ни руски ни амерички човек, већ да гледа превасходно националне интересе Републике Србије.

Напао га је, каже и председник ПСГ-а Павле Грбовић, због најављене посете Москви. 

"Чекајте, јел Сијарто посећује Москву? Јел он председник Комитета за сарадњу са Руском Федерацијом? Јесам ја председник комитета? Био сам и у Тадићево време, и у Јеремићево, и у Стефановићево", указао је Дачић. 

Он се пита да ли "Европејци" кажу да не треба да се иде ни у Кину, да не треба да се састаје са амбасадором РФ у Србији Александром Боцан-Харченком, а треба са америчким амбасадором Кристофером Хилом?

Министар спољних послова истакао је да ће се састајати са овима и да се национални интереси бране на сваком месту. 

image