Србија и Балкан

Дачић потврдио сазнања РТ Балкан: Нисмо подржали ни прихватили текст Кримске платформе

Министар спољних послова каже да је став Србије о тој платформи, као и декларацији из Атине, наишао на позитивне коментаре у Русији
Дачић потврдио сазнања РТ Балкан: Нисмо подржали ни прихватили текст Кримске платформе© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јутрос да се Србија није придружила Кримској платформи, што потврђује сазнања РТ Балкан, о чему смо јуче писали. 

"Србија се није придружила Кримској платформи или декларацији, премијерка (Ана Брнабић) је путем видео-поруке учествовала у раду тог скупа, али нисмо подржали, нити смо прихватили тај текст Кримске платформе, баш зато што излази изван оних оквира који су за нас прихватљиви", рекао је Дачић за телевизију Пинк.

Говорећи о јучерашњем састанку са руским амбасадором Александром Боцан Харченком, Дачић је казао да је став Србије о тој платформи, као и декларацији из Атине, наишао на позитивне коментаре у Русији, али да састанак није био организован због тога.

"Уручио ми је писмо Решетњикова, то је мој колега са руске стране, ми смо копредседници мешовитог Комитета за сарадњу. Ту је реч о економским и другим питањима, где би требало да направимо одређене састанке. Ја сам предложио да они одреде термине за посету, разговоре копредседника, других министара и наравно за прилику за сусрет са министром (спољних послова Русије Сергејом) Лавровим", рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић се осврнуо и на декларацију о Украјини, коју су земље Западног Балкана, Молдавија, Украјина и представници ЕУ усагласили неколико дана раније у Атини, подсећајући да је на захтев Србије из декларације избачен део који се односи на увођење санкција Русији, као и помињање имена председника Русије Владимира Путина и те земље у делу који се односи на ратне злочине.

"Па чекајте, то је принцип који ми прихватамо и када смо ми у питању и наш регион. Али овде се, на наш захтев, нигде не спомињу ни председник Путин, ни било која земља конкретно, већ се говори начелно о потреби откривања и санкционисања свих тих ратних злочина које је било ко починио у оружаним сукобима", казао је он.

Када је у питању састанак председника Србије Александра Вучића са председником Украјине Владимиром Зеленским у Атини и тврдње да ће Србија Украјини дати муницију и наоружање како она не би признала независност Косова, министар спољних послова Србије је оценио да су то "глупости и увреда за Украјину".

"Испаде да смо ми нека светска војна велесила, па да од нашег наоружања зависи да можемо да управљамо политичким ставовима у свету", рекао је Дачић.

Коментаришући то што је Зеленски у свом обраћању у Атини споменуо све осим Куртија, Дачић је рекао да је Украјина земља која се суочава са проблем територијалног интегритета и суверенитета и у том смислу је свако размишљање у супротном смеру - размишљање ка признавању неких једностраних аката других земаља које нарушавају територијални интегритет тих земаља веома опасна ствар.

"Тиме се руше принципи на којима се темељи њихова одбрана и зато је и веома битно да то можете да чујете и од стране самих украјинских званичника, зато што без обзира на то што имате изјаве појединих посланика или неких политичара у Украјини који се руководе једном великом мржњом према Русији са једне стране и тиме да Косово покушава да лобира преко њих за промену става Украјине, значи да такви ставови ипак јесу појединачни ставови и мислим да је било веома важно да дође до сусрета са Зеленским", рекао је Дачић.

Дачић је навео да је Србија и раније помагала Украјини по разним питањима – од хуманитарних ствари, преко енергената, до опреме која је потребна за функционисање друштва у условима рата и додао да ће то наставити да ради.

Министар је рекао да не жели да коментарише изјаве или нападе зашто се председник Србије срео или није са Зеленским и да председник Вучић има своју обавезу и своје право да на међународној политчкој сцени може и мора да разговара са свим актерима, као и да је то потпуно нормално и да је добро да је дошло до таквог састанка.

"Украјина је нама пријатељска земља, никада нисмо имали проблеме, помагали су нам када су биле санкције, када је било бомбардовање, наша два народа су веома блиска и ми сматрамо да је трагедија што је дошло до сукоба Русије и Украјине и наше су жеље пре свега базиране на томе да се он што пре прекине и заврши дипломатским разговорима и договорима", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се питање независности Косова реши што пре тако што би се извршио притисак на Србију и да је зато у Атини изнео став "Косово је Украјина, Русија је Србија".

Дачић је објаснио да Курти жели да искористи ситуацију у Украјини и истакне како се он налази на украјинској страни, а Србија на страни Русије и да представља фактор нестабилности на Балкану.

"Ситуација је другачија - Курти је фактор нестабилности, не само у региону, него и у Европи. Наратив који се користи последњих година нарочито од рата у Украјини задржава се на осуди Русије и инсистирању на заштити територијалног интегритета - али само Украјине. Да је наше питање територијалног интегритета исто као украјинско, они то све сигурно знају, али и дан данас говоре да то није исто", рекао је Дачић.

Он је рекао да следеће недеље после 10 година преговора и српског захтева Србија ће приступити Асоцијацији земаља Југоисточне Азије (АСЕАН).

"Коначно су се све земље сложиле да Србија приступи АСЕАН-у то су веома значајне и велике земље Индонезија, Малезија, Вијетнам, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Мјанмар и 4. септембра ће у Џакарти бити свечано потписивање тог нашег приступања. Треба да тражимо могућности за ширење нашег утицаја, можемо много тога да искористимо", рекао је министар.

image