Србија и Балкан

Ратни ветеран ОВК прети Куртију: Пре бих га убиo, него пустио да побегне

Фатон Клинаку је убрзо позван на саслушање у полицију по налогу Специјалног тужилаштва
Ратни ветеран ОВК прети Куртију: Пре бих га убиo, него пустио да побегнеGetty © Pierre Crom

Вршилац дужности шефа Организације ратних ветерана (ОВЛ) тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Фатон Клинаку по налогу Специјалног тужилаштва позван је јуче на саслушање у полицију због претеће објаве упућене Аљбину Куртију на друштвеној мрежи Фејсбук.

Клинаку је интервјуисан због објаве на друштвеним мрежама у којем је написао да би радије убио премијера него га протерао са Косова и Метохије.

"Његов (Куртијев) посланик је био толико очајан да је рекао: гласао сам за промене, али сад идемо још ниже као држава и не преостаје ништа друго него да бежимо. Рекао сам му: немам ни гласа, ни промене на боље, што нисам очекивао од њега (Куртија), а што се тиче одласка, радије бих да убијем Аљбина Куртија него да га пустим да побегне са 'Косова'", написао је он.

Поред Клинака, потпредседник општине Србица, Сами Луштаку, рекао је да се слаже са његовим ставом и да никада неће дозволити Куртију да напустити тзв. Косово. 

Ове изјаве су изазвале бројне реакције чланова Покрета Самоопредељење и Демократске партије Косова (ПДК).

Посланик Самоопредељења Артан Абраши обратио се колегама из ПДК да "нису одустали од политичких убистава као оруђа", а опозиционе странке су упозориле да ће покренути тужбу против њега за клевету.

"Фатон Клинаку је увек био доследан. Он је стално показивао отворену подршку ПДК-у. Он је увек деловао и делује у отвореној координацији са политичком агендом те партије. Организација ратних ветерана са њим на челу била је и остала политички инструмент у рукама ПДК-а. Фатон Клинаку говори оно што они мисле, само без длаке на језику. Зашто је међу хиљадама речи да илуструје мисао, изабрао реч убиство? То довољно говори. То је јасан доказ да се ПДК није отклонио од убиства као оруђа против својих противника", поручио је Абраши на друштвеним мрежама.

Саветник премијера привремених приштинских институција, Азиз Бици, позвао је на потпуно дистанцирање од језика којим се служио бивши шеф ветерана ОВК.

"Такав језик никоме није прихватљив. Посебно неодговорно, недостојанствено и непатриотски од некога ко говори у име и заступа ратне ветеране. Председник Владе 'Косова' је премијер свих грађана. Припада земљи за коју смо се борили. Не смемо се ни на тренутак сложити, ни као друштво ни као ратни ветерани, да се тако олако говори о убиству премијера. Свако треба да се дистанцира од таквог језика", поручио је.

А Клинаков адвокат, Раме Дресхај, рекао је КОХЕН-у да је објава његовог клијента извучена из контекста и да је за то окривио „неке медије и неке гледаоце” који су му дали "другачију боју".

Он је саопштио да је Клинаку након разговора у полицији пуштен.

image