Србија и Балкан

Петковић: Приштина питање несталих користи за дневно-политичку борбу

Београд је показао највећу могућу спремност када је реч о настојањима да се утврди судбина несталих или пронађу њихови посмртни остаци, каже Петар Петковић
Петковић: Приштина питање несталих користи за дневно-политичку борбу© Танјуг/Јадранка Илић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да на Међународни дан несталих Србија још једном потврђује своју недвосмислену намеру да на сваки начин допринесе расветљавању судбине особа које су нестале на Косову и Метохији, и изражава наду да ће, након што Приштина прекине праксу бруталне политичке злоупотребе овог питања, породице које и даље трагају за својим најмилијима добити макар делимичну утеху.

"Нажалост, поруке Аљбина Куртија и његових посилних и данас нам показују колико је Приштини мало стало до обзира хуманости и стварне нормализације односа, већ свако питање па и потрагу за 1.618 несталих користе за дневнополитичку борбу, уместо да престану са опструкцијама примене Декларације о несталим особама што чине већ четири месеца", истиче Петковић у саопштењу за медије.

Он подсећа да је Београд показао највећу могућу спремност када је реч о настојањима да се утврди судбина несталих или пронађу њихови посмртни остаци.

"Приштина је од нас тражила претраге на 23 локације и позитивно је одговорено је на све захтеве. С друге стране, Београд је тражио претрагу на десет локација на Косову и Метохији, али је Приштина позитивно одговорила на свега један захтев. И то показује јасну слику ко је спреман на сарадњу када је потрага за несталима у питању, а ко ову тему безочно злоупотребљава износећи неистине и лажи", додаје Петковић.

Како наглашава, решавање судбине несталих лица је ствар цивилизацијске зрелости једног друштва и Београд никада то питање није третирао другачије него као етичко и дубоко хумано.

"Приштина, међутим, никада није искрено желела да се питање несталих реши, јер константни су покушаји да се жртве политички инструментализују. Сматрамо да је решавање питање несталих један од предуслова помирења и превазилажења тегобног наслеђа прошлих ратних сукоба, и да је нехумано и неумесно да се ова тема, уместо за помирење, користи за продубљивање међуетничког јаза на Косову и Метохији и стварање нових подела – а Приштина то перманентно чини. У нади да ћемо наредни Међународни дан несталих дочекати уз постојање консензуса да је пристојан и одговоран однос према несталима и пијетет према болу који осећају бројне породице, без обзира на њихову националност, наша заједничка цивилизацијска обавеза, још једном апелујем на Приштину да обустави праксу политике злоупотребе жртава", поручује Петковић.

image