Србија и Балкан

Оставке градоначелника на северу КиМ не пре новембра

Још нема политичког договора – пре свега да Курти позове четири градоначелника на разговор око модалитета и могућности шта и како даље, прецизирао је извршни директор "Центра за заступање демократске културе"
Оставке градоначелника на северу КиМ не пре новембра© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

Извршни директор "Центра за заступање демократске културе" из Косовске Митровице Душан Радаковић оценио је да ће нова рунда дијалога Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу "нешто покренути", те да ће после тога четири градоначелника са севера КиМ вероватно поднети оставке под притиском међународне заједнице.

"Мислим да ће нова рунда дијалога дефинитивно нешто покренути и очекујем да ће избори бити брже расписани. Моје процене су или средином новембра, ако буде подршке договору у Бриселу, или на неке друге начине, можда и оставке, средином децембра", рекао је Радаковић за Танјуг.

Додао је да на северу КиМ влада "велика политичка ујдурма" пошто су градоначелници Лепосавића и северне Косовске Митровице из партије премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "Самоопредељење", док су градоначелници Звечана и Зубиног Потока из странке бившег председника Хашима Тачија тзв. Косова ПДК.

"Још увек нема политичког договора – пре свега да Курти позове четири градоначелника на разговор око модалитета и могућности шта и како даље", прецизирао је Радаковић.

Констатовао је да је административно упутство за смену градоначелника на северу КиМ врло штуро написано, а да би процес био јаснији, потребно је да грађани, партија или група грађана поднесу Скупштини Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока или Лепосавића захтев за смену градоначелника.

"Након тога, када се прихвати, од људи који су из исте општине, рецимо Северна Митровица, мора 20 одсто уписаних људи у бирачком списку да гласа да би се омогућио референдум. Када се верификује тих 20 одсто гласача, председница привремених приштинских институција расписује референдум са питањем 'Да ли сте за смену градоначелника'. Након тога треба 50 одсто плус један верификован гласач да гласа да је за смену градоначелника", навео је Радаковић.

Према његовој оцени, цео процес може да траје шест месеци или да у случају референдума буде окончан пре јануара или фебруара.

Ипак верује да ће градоначелници поднети оставке, јер их и међународна заједница форсира да то учине.

image