Србија и Балкан

Агенција за статистику "Косова": Градоначелници на Северу да започну припреме за попис становништва

Претходни попис, који су бојкотовали Срби са Севера, одржан је пре 12 година, тј. 2011. године
Агенција за статистику "Косова": Градоначелници на Северу да започну припреме за попис становништва© Ferdi Limani/Getty Images

Попис становништва који је Приштина планирала да одржи од септембра, померен је за 1. новембар, због чега је заменик директора тзв. Косовске агенције за статистику Иљир Бериша упутио позив градоначелницима северних општина да на време почну са припремама и дају предлоге за чланове комисија.

Додаје да попис становништва неће остати њихов талац, уколико се намерно позива на бојкот.

Према његовим речима, одлагање се дешава због дуготрајних процедура јавних набавки, а то одуговлачење је, како додаје, довело је до тога да се рок за регистрацију становништва помери за два месеца.

"Иако је рок за регистрацију одређен за месец септембар, извршене су све потребне припреме да се овај процес отпочне од новембра", рекао је Бериша.

Он наглашава да су свуда урађене припреме, осим на Северу, те да су ове године смањили одморе како би све потребно обавили на време.

Влада тзв. Косова одложила је рок за попис становништва за два месеца, а за одлагање регистрације премијер Аљбин Курти је уперио прст у Асоцијацију косовских општина, износећи оптужбе о процесу 2021. године.

Попис становништва на "Косову" требало је да се одржи 2021. године, али је потом одложен у више наврата – прво за 2022, потом за септембар 2023, а сада за новембар исте године.

Претходни попис одржан је пре 12 година, тј. 2011, а Срби на Северу Косова су га бојкотовали.

Упитан како ће се поступати у овим општинама, а с обзиром на кризну ситуацију која траје већ месецима, портпарол косовске владе Перпарим Криезиу рекао је пре новог одлагања пописа за приштинске медије да ће регистрација обухватити целу територију КиМ, без изношења других детаља.

image