Србија и Балкан

Аналитичар: Курти ће у Бриселу покушати да изнесе идеју о међусобном признању 2024. године

Одржавање избора на северу КиМ одредиће динамику дијалога Београда и Приштине, каже аналитичар Дорајет Имери
Аналитичар: Курти ће у Бриселу покушати да изнесе идеју о међусобном признању 2024. године© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Аналитичар Дорајет Имери сматра да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, на састанку са председником Србије Александром Вучићем 14. септембра у Бриселу, покушати да изнесе идеју да би током наредне године требало да се дође до свеобухватног споразума, усредсређеног на међусобно признање, преноси портал "Косово онлајн" писање "Газете блиц".

Имери је рекао да ће у фокусу састанка 14. септембра бити Бриселски и Охридски споразум, као и да ће се разговарати о ситуацији на северу Косова и Метохије, те да ће се тражити смена градоначелника и одржавање избора.

"Тај састанак је наставак напора посредника да се пронађе решење које би било неопходно за наставак нормализације односа између 'Косова' и Србије, тачније за спровођење споразума који је постигнут у Бриселу, а потом и Охриду", додао је Имери.

Према његовим речима, одржавање избора на северу одредиће динамику дијалога.

"Свако одлагање одржавања избора одредиће и динамику договора. С друге стране, премијер Курти покушаће да изнесе идеју да током 2024. већ мора да постоји свеобухватан споразум усредсређен на признање 'Косова' од стране Србије", истакао је Имери.

image