Србија и Балкан

Увредљиве поруке Србима нису кривично дело за кантоналног судију, Тужилаштво БиХ отворило предмет

Отворен је предмет и дат је у рад код поступајућег тужиоца, који ће се одредити о даљим активностима, те утврдити постоји ли у томе елементи кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње, навели су из Тужилаштва БиХ
Увредљиве поруке Србима нису кривично дело за кантоналног судију, Тужилаштво БиХ отворило предмет© GTW

Тужилаштво БиХ отворило је предмет о транспарентима са увредљивим порукама Србима који су били истакнути у близини зграде Суда и ове правосудне установе у Сарајеву, док је кантонални тужилац у Сарајеву одлучио да у овом случају нема елемената кривичног дела.

Код Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву синоћ су окачени транспаренти са увредљивим порукама Србима: "Следећи пут нећете морати лагати да смо вас отерали из Сарајева и околине" и "Четници су највеће кукавице".

"У вези са информацијама које су се појавиле у медијима, отворен је предмет и дат је у рад код поступајућег тужиоца, који ће се одредити о даљим активностима, те утврдити постоји ли у томе елементи кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145 а Кривичног закона БиХ", навели су из Тужилаштва БиХ, пренела је Срна.

Нема елемената кривичног дела у случају постављања транспарената са увредљивим порукама Србима код Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву, одлучио је кантонални тужилац у Сарајеву, речено је у Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Портпарол кантоналног МУП-а Мерсиха Новалић рекла је да је полицијска патрола синоћ на огради приватне куће у Улици Кемала Демировића уочила транспарент, о чему су обавестили руководиоца смене.

"Након тога су обавили разговор са власницом куће на чијој огради се налазио транспарент, која је рекла да јој није познато ко га је поставио. Обавештен је дежурни тужилац, који је наложио да се састави забелешка, да транспарент буде уклоњен и одлучио да у овоме нема елемената кривичног дела", навела је Новалићева за Срну.

Она је нагласила да је након тога власница куће у присуству полиције уклонила транспарент са антисрпским порукама.

image