Србија и Балкан

Срби им и мртви сметају: У Федерацији БиХ оскрнављено око 1.000 православних гробља

На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала, пре неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.
Срби им и мртви сметају: У Федерацији БиХ оскрнављено око 1.000 православних гробља© Д. Савић

У Федерацији Босне и Херцеговине до сада је оштећено и оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а недирнута су само малобројна православна почивалишта на изолованим местима, истакао је председник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

"Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље. Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче. Ускоро ћемо имати тачне податке о броју српских гробаља у ФБиХ", рекао је Радановић за "Политику".

Нека гробља су, каже, порушена у потпуности, као гробље у Матијевићима код Кладња.

Радановић је навео и да је скрнављење почивалишта у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вести о томе не долазе до медија.

"Имамо свакодневне пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котару, Далмацији, Лици. То разумемо као јасну поруку да Срби не треба да долазе ни на Задушнице. Сметамо им чак и једном годишње, што је порука да и не помишљамо да се враћамо на места одакле смо протерани", изјавио је Радановић за "Политику".

Виновници обично не буду пронађени нити санкционисани.

На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала, пре неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.

У селу Машићи код Нове Градишке у Хрватској у јулу је срушено 18 надгробних споменика, а претходно су у тој општини уништени и споменици на православном гробљу у Ковачевцу. 

 

image